Hrvatski radio

Radio Osijek

RRA i LAG -ovi za regionalni razvoj

20.02.2015.

16:08

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lokalne akcijske grupe Baranja, Karašica, Štrosmajer i Vuka - Dunav potpisale su danas u Osijeku Sporazum o stručnoj potpori i suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje.

Sporazumom su definirani uvjeti suradnje i međusobne pomoći između najvažnijih dionika regionalnog i ruralnog razvoja u županiji. Kako je RRA kao regionalni koordinator osnovana na razini područne samouprave, pojašnjava Stjepan Ribić, predsjednik uprave,LAG-ovi se osnivaju u svrhu razvoja ruralnog gospodarstva, okupljajući sudionike s ovog prostora te predstavljaju javno partnersko povezivanje gospodarstvenika, jedinica lokalne samouprave i nevladinog sektora u upravljanju ruralnim razvojem na određenom području.Udruga LAG Baranja je osnovana 04.02.2010. godine na inicijativu poduzetnika i entuzijasta koji su željeli dati svoj aktivni doprinos promjeni postojećeg stanja i razvoju Baranje. LAG Baranja trenutno broji 41 član a okuplja predstavnike baranjskih gospodarstvenika, Grad Beli Manastir i osam općina s područja Baranje, te predstavnike nevladinog (civilnog sektora) s područja Baranje.

Ulaskom među članice EU, nametnula se potreba za organiziranjem i pokretanjem rada LAG-ova u Republici Hrvatskoj na principima LEADER metode koja se pokazala kao dobar način upravljanja ruralnim razvojem u zemljama Europske unije. LAG Baranja je izradio prijedlog lokalne razvojne strategije Baranje za razdoblje 2013.-2014. godine koji će se početkom travnja dostaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede RH kako bi se osigurao status certificiranog, ovlaštenog LAG-a u RH koji će poslovati pod ingerencijama i biti financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede RH u sklopu provede ruralne politike na području Baranje i djelomičmo sredstvima jedinica lokalne samouprave, članica LAG-a Baranja. Aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima koje je LAG Baranja provodio sa predstavnicima gospodarstva, jedinica lokalnih samouprava i civilnog sektora na izradi lokalne razvojne strategije, svi učesnici su dobili priliku u suradnji sa ostalim zainteresiranim dionicima s područja Baranje, izravno kreirati lokalnu razvojnu politiku Baranje. Budući da će se već 2014. godine započeti sa izradom nove lokalne razvojne strategije Baranje za proračunsko razdoblje 2014.-2020. godine, očekujemo od svih zainteresiranih strana sudjelovanje i značajan doprinos i u narednom razdoblju.

 


Lokalna akcijska grupa “Karašica” osnovana je 28. prosinca 2009. godine kao rezultat projekta «Inicijativa za ruralni razvoj» Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu (HILS) iz Osijeka. LAG Karašica obuhvaća područje 15 jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji i to: gradove; Belišće, Donji Miholjac, Našice i Valpovo te općine; Bizovac, Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci, Magadenovac, Koška, Marijanci, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina i Viljevo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.