Hrvatski radio

Radio Osijek

12:58 / 09.04.2018.

Autor: Ksenija Zelenić

Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo

Foto - Magazin za nju

Foto - Magazin za nju

Foto: - / -

Pod motom "Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo" ove se godine u travnju obilježavaju Svjetski dan i mjesec svjesnosti o autizmu .

U Osijeku je održan stručni stručni skup na kojem se govorilo o potrebi širenja svjesnosti o autizmu i  razvoju komunikacije. Cilj mu je prenijeti lokalnoj zajednici spoznaju o vrstama i kombinacijama teškoća osoba sa autizmom. 

Stavovi o osobama s invaliditetom u Hrvatskoj su generalno pozitivni, ali prave informacije mogu utjecati na još bolji opći stav i razumijevanje potreba osoba s invaliditetom. O simptomima iz spektra autizma, možda se ne govori dovoljno - to je upitni razvoj govora, komunikacije, izražavanje stavova, emocija. 
Autizam se relativno rano prepoznaje. Već od 9 mjeseca života djeteta, kada očekujemo m prve riječi, prepoznavanje i reakciju na roditelje, bližu okolinu. Upravo je najteže razviti ranu komunikaciju, ističu stručnjaci u SUVAG-u. Logopedi rade individualno ali trebaju veliku pomoć obitelji kojoj mogu biti potpora. 
Rana intervencija moguća je u obitelji koja dijete prihvaća takvo kakvo je, s velikim potrebama i željom da bude prihvaćeno i shvaćeno. Sve to bit će daleko lakše u novom Centru za autizam koji bi u Osijeku, u Vinkovačkoj ulici trebao biti gotov najkanije do kraja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.