Hrvatski radio

Radio Osijek

Ruža i svijeća za svakog poginulog branitelja

17.11.2016.

14:37

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

460 ruža i svijeća položeno je na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara koje već tradicionalno organiziraju Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

„Ruže i svijeće stavljaju se na sve grobove hrvatskih branitelja pokopanih na Memorijalnom groblju u Vukovaru, kako ni jedan grob ovih dana ne bi ostao neobilježen“, ističe Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. „Paleći svijeće i polažući ruže imamo osjećaj da se odužujemo njima da znaju da nisu zaboravljeni i kako se cijeni sve ono što su učinili za samostalnu Hrvatsku“, rekla je Alvir.
Na popisu nestalih osoba samo iz Vukovara nalazi se još 291 osoba.
Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke kaže kako ideja o paljenju svijeća i polaganju ruža na svaki grob potekla iz njezine udruge jer su vidjeli da postoje određeni grobovi branitelja koje nema tko obići.
Ovi ljudi nikada neće biti zaboravljeni. Najbitnije je da se ovo prenosi s generacije na generaciju, jer ovdje su udareni temelji hrvatske države i trebamo biti ponosni na sve njih“, izjavio je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara.
Na
Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata – koje taj status, odlukom vlade, ima od 2000.godine – 1998. otkrivenaje najveća masovna grobnica s 938 posmrtnih ostataka žrtava srpske agresije. U spomen na njih na Memorijalnom je groblju postavljeno i isto toliko bijelih križeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.