Hrvatski radio

Radio Osijek

S asfalta na Olimpijske igre

21.06.2022.

13:09

Autor: HRT

Ivan Matančić, Ivan Radić, Veljko Budimir

Ivan Matančić, Ivan Radić, Veljko Budimir

Foto: Željko Kovačević / HRT

Osijek je u večeri, „Osječke ljetne noći”, domaćin košarkaškog turnira PRO 3X3 koji završnicu ima u Puli početkom rujna. Najbolji putuju u Pariz 8. i 9. listopada na kvalifikacijski turnir World Toura.

Središnji Osječki trg, Trg Ante Starčevića bit će mjesto dvodnevnog košarkaškog turnira (24. i 25. lipnja) PRO 3X3 Tour. Nakon Vukovara i Vinkovaca te Dubrovnika, Šibenika i Zadra turnir stiže i u Osijek. 

PRO 3x3 Tour međunarodna je serija turnira u košarci 3x3, a po prvi puta natjecanje se održava i u Hrvatskoj. Košarka 3x3 novi je olimpijski sport koji je debitirao na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon čega mu je popularnost još više narasla. Završnica turnira igra se u Puli početkom rujna, a pobjednici će nastupiti na kvalifikacijskom turniru u Parizu 8. i 9. listopada. PRO 3x3 Tour je i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u košarci 3x3, a podršku organizatorima osim Hrvatskog košarkaškog saveza dali su i Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica.

„Od malih nogu sam trenirao košarku i to je između ostalog obilježilo moju mladost. Drago mi je da ćemo imati i sportski dio programa Osječke ljetne noći. Mislim da je košarka u Osijeku prije bila na višoj razini i zato činimo sve da je vratimo na nekadašnje razine. I turnir je dio popularizacije tog sporta u Gradu na Dravi.”, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na predstavljanju turnira PRO 3x3 Tour.

„Do sada nam se prijavilo 14 sastava. Osnova je 12, a ostali će se morati dokazati kroz kvalifikacije. Slogan FIBE „S ulica na olimpijadu” (From the streets to the Olympic games) je sjajna poruka, a cilj je privući što više mladih ljudi ovom sportu. Atmosfera je na turnirima sjajna, fair play je na najvišoj razini, a ni na jednom turniru nije zabilježen niti jedan incident, što ovo natjecanje čini još posebnijim. Što se tiče trga, na njemu će biti tribina za 250 gledatelja, kids zona, urbana zona s grafiterima, bmx vozačima i breakdancerima uz dobru glazbu, koja je neizostavna na ovakvim događajima”, rekao je Ivan Matančić, predstavnik organizatora PRO 3x3 Tour za Osijek. Organizator osječkog dijela natjecanja je Košarkaški savez grada Osijeka i Grad Osijek.     

Galerija
 Pro 3X3 tour , Foto: Željko Kovačević/HRT
Veljko Budimir, Ivan Radić, Foto: Željko Kovačević/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.