Hrvatski radio

Radio Osijek

S novim mamografom u Đakovu bolja dijagnostika i kraće liste čekanja

01.12.2021.

21:51

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Dom zdravlja Osječko-baranjske županije je u srpnju ove godine nabavio digitalni mamograf za potrebe Odjela radiološke dijagnostike u Đakovu, a da bi se pustio u funkciju bilo je neophodno provesti određene radove u prostoru u kojem je smješten.

Obavljeni su dodatni građevinski, vodoinstalaterski i elektroinstalaterski radovi.
Odjel je danas obišao župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
"Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima. Danas smo obišli i druge ambulante u Đakovu, s obzirom da smo najveći iznos sredstava putem projekta Dostupnije primarne zdravstvene zaštite izdvojili upravo za đakovačku ispostavu Doma zdravlja OBŽ, ukupno oko 4,5 milijuna kuna", rekao je tom prigodom župan Anušić. Đakovčani, rekao je župan, mogu biti zadovoljni ulaganjem, ali to, dodao je, i zaslužuju jer ovom domu zdravlja gravitira velik broj građana.
Ravnateljica Doma zdravlja OBŽ Justinija Steiner zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji na potpori za taj i druge projekte. "Ova je investicija značajna za žene s područja Đakova, ali i cijele županije, a uređaj je jako važan u prevenciji karcinoma dojke koji je najčešći karcinom kod žena. Na uređaju radi 10 radiologa, svi su educirani, vrsni i umreženi, pa su i liste čekanja bitno smanjene. Na mamografu u Đakovu mjesečno se obavi 300 do 400 mamografija, i to najviše iz Nacionalnog programa prevencije - rekla je ravnateljica Steiner te uputila poziv ženama da se što više odazivaju na Program prevencije koji predstavlja važan korak u suzbijanju i liječenju karcinoma dojke.
Novi digitalni mamograf u Đakovu omogućava brže i točnije dijagnosticiranje bolesti dojke. Uređaj se odlikuje i manjom dozom zračenja, većom brzinom dobivanja snimke, i to na ekološki prihvatljiv način. Dodatna prednost je korištenje računalno potpomognutog sustava otkrivanja u svrhu povećanja sigurnosti te korištenje tehnike koja otkriva i do tri nova karcinoma dojke na 1.000 pregledanih žena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.