Hrvatski radio

Radio Osijek

S oronulog hotela Royal padaju dijelovi fasade

15.02.2022.

16:21

Autor: Radio Osijek/TM

Hotel Royal ograđen zaštitnim letvicama i vrpcama

Hotel Royal ograđen zaštitnim letvicama i vrpcama

Foto: Amoreta Bajto / Radio Osijek

Od sinoć se hotel Royal na osječkom Korzu treba zaobilaziti u širokom luku, na što upozoravaju i zaštitne letvice i vrpce. Naime, jučer su se s te, nekoć reprezentativne građevine u Kapucinskoj ulici, urušili dijelovi fasade.

Ozlijeđenih, na sreću, nije bilo. 

„Komunalni redari su u konkretnom slučaju izašli na teren te upozorili vlasnike na obvezu održavanja vanjskih dijelova zgrade i uklanjanje dijelova koji prijete da padom ugroze prolaznike. Danas ponovo redari idu na teren. U slučaju da opasnost nije otklonjena, ide prijava.

Grad Osijek još jednom podsjeća na svoj javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara kojim sufinancira uređenje pročelja i/ili krovova kulturnih dobara”, tako glasi odgovor iz gradske uprave na upit novinara. 

„Hotel Royal polako se ruši po nama....A potresa nije bilo...E moj Osječe...Pa naša obnova izgleda da je stala 1998.I od tada se skela na osječkoj katedrali pomaknula jedva 20 metara”, komentiralo se, uz objavu fotografija s ostacima žbuke s pročelja na pločniku na FB profilu Osijek Gornji grad.

Galerija
Hotel Royal ograđen zaštitnim letvicama i vrpcama, Foto: Amoreta Bajto/Radio Osijek
Hotel Royal ograđen zaštitnim letvicama i vrpcama, Foto: Amoreta Bajto/Radio OsijekHotel Royal ograđen zaštitnim letvicama i vrpcama, Foto: Amoreta Bajto/Radio Osijek

„Dvokatna hotelska zgrada ugrađena u ulični niz jedan je od najljepših primjera historicističke arhitekture u gradu Osijeku. Prizemlje joj je ispunjeno ostakljenim izlozima kavane ulaza i dućana, a dvije gornje etaže prostranim hotelskim sobama, od kojih su pojedine imale lođu s kovanom ogradom i izvrsnim pogledom na glavnu osječku trgovačku ulicu. Potkrovni je prostor bio namijenjen posluzi i pomoćnim prostorijama. Hotelski se kompleks prostirao od Kapucinske do Šamačke ulice, tako da je iznimno velika dvorana restorana bila smještena uz Šamačku ulicu, a uz nju se prostirao i veliki hotelski vrt s terasom. Multifunkcionalna restoranska sala služila je, osim za konzumaciju hotelskih objeda, i za onodobne dinamične osječke društvene aktivnosti, koncerte, plesove i kinematografske projekcije. Bina je omogućavala smještaj većeg orkestra, ili postavljanje scenografija za kazališne predstave. Ovaj prostor restorana/plesne dvorane preuređen je nakon završetka Prvog svjetskog rata i potpuno prilagođen potrebama kinematografskih projekcija” - tako hotel Royal, izgrađen početkom 20. stoljeća opisuje povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković. Zapisao je i ovo: „Ova velebna historicistička dvokatnica u strogom središtu grada danas je zapuštena i zatvorena, osim dijela u kojemu se nekoć nalazila najljepša osječka secesijska kavana u kojoj posluje jedna banka. Skrenite pogled prema vrhu pročelja i limenim krovovima hotela Rajal i divite se još uvijek sačuvanim detaljima koje su izvele vješte ruke osječkih limarskih obrtnika još početkom 20. stoljeća.” No, čini se da će detalja za divljenje biti sve manje, nastavi li propadanje hotela Royal, za čiju obnovu, priznao je prije desetak godina njezin vlasnik Jure Lovrinčević – nema novca. Zgrada se nalazi pod zaštitom konzervatora i vlasnik ima obvezu obnoviti ju po strogim uvjetima.

U listopadu 2019. građevina, koja uključuje i secesijsku kino dvoranu poznatu kao Kino Zvečevo, oglašena je na prodaju po cijeni od 10 milijuna eura, no samo nekoliko sati nakon objave, vlasnik je povukao svoj oglas, a zgrada i dalje propada i prijeti prolaznicima u centru grada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.