Hrvatski radio

Radio Osijek

S ovom cijenom smo pokojnici

04.07.2022.

14:37

Autor: HRT Radio Osijek

Prosvjed poljoprivrednika

Prosvjed poljoprivrednika

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Svoje nezadovoljstvo najavljenom otkupnom cijenom pšenice iskazali su na prosvjedu upozorenja u Đakovu slavonsko- baranjski ratari. Kako su poručili najavljena cijena od dvije kune do dvije kune i 20 lipa je sramotna, pogotovo uspoređujući sa zemljama u okruženju, te će brojne ratare odvesti u dugove i propast.


Riječ je o cijeni koja ne pokriva troškove poljoprivrednike, poručio je član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, a koji su posebno ogorčeni gledajući kako se cijene otkupa kreću u susjednim zemljama „U Mađarskoj je cijena negdje između 2,70-2,80 kn/kg, dok je u Sloveniji čak 3,09kn/kg. Najavljene cijene kod nas znače kako u opet hrvatski poljoprivrednici ostali s najnižom otkupnom cijenom u Europi, te među najnižima u cijelom svijetu” izjavio je Brlošić. Dodatan problem je što, iako je urod ove godine dobar, on neće prelaziti 5t po hektaru. To će s najavljenim cijenama nažalost biti smrtna presuda za brojne poljoprivrednika kaže baranjski ratar Petar Pranjić „Pet tona s ovom cijenom znači kako smo mi već sada pokojnici. Znači kako već sada možemo vraćati traktore autokućama, jer kredite nećemo moći plaćati niti svoje obveze servisirati. Uz sve to najavljuje nam se još i poskupljenje plavog dizela” ogorčen je Pranjić.


Ratari su najavili nove prosvjede u idućih desetak dana

Ratari su najavili nove prosvjede u idućih desetak dana

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Međutim, ogorčeni bi trebali biti i građani koji bi uskoro kilogram kruha mogli plaćati i 30 kuna kaže Antun Golubović iz Hrvatske poljoprivredne komore „Sedamnaest kuna je kilogram kruha od cijelog zrna pšenice što znači kako mi moramo dati osam kilograma pšenice za kilogram kruha. Ovo je i stara cijena od prije nekoliko dana, pa se zato pitam hoće li hrvatski građani jesti kruh samo nedjeljom i blagdanima, a ostalim danima ne znam što će bit. Mislim da je to sramota” poručio je Golubović zapitavši se kako nastaviti proizvodnju ako hrvatski ratari danas daju 600kg pšenice za 100kg umjetnog gnojiva. 

Golubović: Pšenica u cijeni kruha sudjeluje samo 12,5%

Golubović: Pšenica u cijeni kruha sudjeluje samo 12,5%

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Zbog svega navedenog poljoprivrednici pozivaju građane da im se pridruže na novim prosvjedima koje će organizirati u sljedećih 10-12 dana. Međutim, kako su najavili, ovoga puta neće blokirati prometnice već je u planu blokada institucija - počevši od onih županijskih, pa sve do državnih.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.