Hrvatski radio

Radio Osijek

S proizvođačkim organizacijama do tržišta

25.02.2015.

15:51

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S ciljem privlačenja dodatnih potpora iz europskih fondova, boljeg uređivanja tržišta i izvoza hrvatskih proizvoda - Osječko-baranjska županija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirala je radionicu o osnivanju i radu proizvođačkih organizacija poljoprivredne proizvodnje. U županijskoj Velikoj vijećnici u Osijeku župan Vladimir Šišljagić pozdravio je predstavnike 80-ak proizvođača iz pet slavonskih županija.

Dožupan Željko Kraljičak ponovio je kako EU smatra da proizvođačke organizacije trebaju biti nositelji proizvodnje i planiranja na europskom tržištu. Zbog nepostojanja odgovarajućih domaćih zakonskih propisa osnivaju se temeljem važećih europskih uredbi koje su iznad nacionalnog zakonodavstva. "U ovom trenutku imamo više od 80 zainteresiranih za brendiranje hrvatskog prehrambenog proizvoda. Našim proizvođačima je dostupna tehnologija, imamo poljoprivrednu proizvodnju, ali ne i organizirani način nastupa na tržištu. Kao stanovnici ove regije želimo kroz taj proces proći što brže, sa što manje neuspjeha" - istaknuo je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak. Pritom je ponovio kako Osječko - baranjska županija želi ispraviti propuste ministara u tom pogledu u proteklih 10 godina.

"Jer hrvatska poljoprivreda treba tržište, kako hrvatsko, tako i europsko i ovo je postupak kojim ćemo ga obraniti," zaključio je.

"Svatko, tko u hotelima na Jadranu bude uzeo jabuku, znat će da je hrvatska. Ti su modeli u EU prisutni već dvadesetak godina. Naši proizvođači imaju tehnologiju, a proizvođačka organizacija je model kako doći do tržišta."Da ministarstvo poljoprivrede izrađuje pravilnik o priznavanju proizvođačkih organizacija, izvijestila je okupljene proizvođače voditeljica Službe za bilinogojstvo Andreja Martonja Hitrec. Prijedlog je, među ostalim, da svaka proizvođačka organizacija mora imati najmanje sedam članova i pokriti najmanju vrijednost tržišne proizvodnje u iznosu od oko tri milijuna kuna.

 
 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.