Hrvatski radio

Radio Osijek

Sabo stavio mandat u predsjedništvu SDP-a u mirovanje

22.10.2020.

15:06

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Sabo stavio mandat u predsjedništvu SDP-a u mirovanje

Sabo stavio mandat u predsjedništvu SDP-a u mirovanje

Foto: - / -

Dosadašnji član Predsjedništva SDP-a i čelnik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Željko Sabo danas je rekao da je stavio mandate na te funkcije u mirovanje te najavio da, premda ima tu mogućnost, neće ponovno aktivirati mandat u Predsjedništvu.

Sabo je nedavnim unutarstranačkim izborima dobio 3044 za člana Predsjedništva, međutim, u tom tijelu čula su se nezadovoljstva zbog tog izbora jer, kako su pojašnjavali, ako im je član Predsjedništva osoba koja je odslužila zatvorsku kaznu zbog političke korupcije, onda im ta činjenica veže ruke za kritiku korupcije u HDZ-u.
Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva početkom listopada, predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je Sabo dobio 15 dana da razmisli i aktivira mogućnost zamrzavanja članstva. Sabo je upravo to učinio i članovima Predsjedništvo poslao pismo u kojem ih obavještava da temeljem članka 32. stavka 6. Statuta SDP-a stavlja svoja svoja stranačka prava i obaveze u mirovanje. Ta odredba, naime, definira da član protiv kojeg se vodi istraga ili kazneni postupak može staviti svoja prava u mirovanje.
Osim odslužene šestomjesečne zatvorske kazne, za što je već i zakonski rehabilitiran, protiv Sabe se vodi i kazneni postupak za zloupotrebu položaja i ovlasti, na što se Grbin i pozvao kada je od Sabe zatražio povlačenje iz Predsjedništva. Riječ o o slučaju navodno pronevjere novca za ljetovanje vukovarske djece.
Nikome u Predsjedništvu ne zamjeram ništa, kazao je Sabo Hini nakon što je poslao pismo kolegama u tom tijelu u kojem ih izvještava da je stavio svoj mandat u mirovanje. Dodao je da ne želi da se mediji njime bave u negativnom kontekstu, da nije zaslužio da mu se ime veže uz negativne konotacije i da ne želi biti predmet spora u stranci.
Želim da zajedno radimo za lokalne izbore, odgovorio je na pitanje što sada očekuje od Predsjedništva, najavivši da je spreman kandidirati se za gradonačelnika Vukovara ili vukovarsko-srijemskog župana, ako tako članstvo odluči.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.