Hrvatski radio

Radio Osijek

Saborski odbor (još uvijek) nema mišljenje o Glavaševoj zamjeni

09.02.2017.

14:28

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saborski Odbor za Ustav nije dao mišljenje može li HDSSB-ovac Josip Salapić u Saboru zamijeniti Branimira Glavaša temeljem odluke stranke, ili je važniji broj preferencijalnih glasova. Odgodu glasovanja zatražio je HDZ, pa je Odbor po treći put u dva tjedna ostao bez kvoruma

"Kad je riječ o zamjenjivanju zastupnika, nema logičkog uporišta tumačiti odredbe u članku 42. Zakona o izborima zastupnika u Sabor na način da u jednoj situaciji, kod koalicijskih lista, stranka određuje zamjenika bez obzira na preferencijske glasove, a u svim ostalim prvenstveno prema broju tih glasova", naveo je Podolnjak u mišljenju na zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem zakona.
Salapića je Sabor, na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), odredio kao zamjenu Glavašu, na što su prigovorili sada već bivši članovi HDSSB-a ističući da on ne može biti zamjenik, jer su više preferencijalnih glasova na listi koalicije HDSSB-a i Hrvatskih konzervativaca imali Vladimir Šišljagić i Dinko Burić. Glavaš je tvrdio kako su oni tada već napustili stranku, pa ih nije ni postavio kao svoje zamjene.
Potpuno suglasan sa Podolnjakovim mišljenjem bio je Peđa Grbin koji kaže da je MIP očigledno pogriješio kad, određujući Salapića kao zamjenu Glavašu, nije provjerio ima li možda kandidata koji su osvojili više preferencijalnih glasova.
Grbin je upozorio i da je Odbor za jedan dan premašio rok od 30 dana u kojem je trebao odlučivati o prigovoru, odnosno vjerodostojnom tumačenju, a rok je istekao jučer.
Predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ) tumači kako u poslovniku o radu Povjerenstva ne piše da mora nekoga zvati, odnosno provjeravati, te kako je sam Sabor jednoglasno donio odluku o Glavaševoj zamjeni.
Arsen Bauk (SDP) razumije da se MIP prvi put našao u takvoj situaciji, kaže da ni sam nije primjetio da na HDSSB-ovoj listi ima onih koji su osvojili više od deset posto preferencijalnih glasova od predložene zamjene. HDZ-ovi članovi Odbora nisu raspravljali o mišljenju koje je predložio Podolnjak te je Dražen Bošnjaković zatražio u ime Kluba da se rasprava smatra završenom, a da se glasuje idući tjedan. "Provest ćemo konzultacije unutar Kluba, predlažemo da glasovanje bude idući tjedan, ionako će zahtjev za vjerodostojno tumačenje doći na Odbor za zakonodavstvo koji će odlučiti ima li potrebe za tim", rekao je Bošnjaković, nakon čega su HDZ-ovi zastupnici krenuli na plenarnu sjednicu.
"Neka se konstatira da mi sada nismo srušili kvorum", rekao je Bauk Podolnjaku koji mu je odgovorio: "Jednom vi, jednom oni trebaju dodatne konzultacije i to respektiram."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.