Hrvatski radio

Radio Osijek

Sadnja novih nasada vinove loze u Erdutu

19.04.2020.

13:22

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U projektu "Rekonstruiranje i konverzija vinograda", vrijednom 11 milijuna kuna i sufinanciranom s 50 posto iz europskih fondova tvrtka Erdutski vinogradi zasadit će 63 hektara vinove loze. Najzastupljenija je sorta graševina.

Unatoč koroni radovi u tvrtki Erdutski vinogradi radovi napreduju „punom parom". U tijeku je sadnja 18 hektara kraljice svih kontinentalnih vinograda - graševine, nakon koje će se zanavljati još 45 hektara. Investicija je vrijedna 11 milijuna kuna, a s 50 se posto sufinancira iz europskih fondova. "Treći je dan kako smo krenuli u realizaciju jednog od naša dva projekta. U prvom na 18 hektara sadimo 100.000 sadnica graševine na našim najboljim položajima Erdut planine. Nakon njega slijedi drugi projekt - sadnja potpuno novog suvremenog vinograda, uz primjenu najnovije tehnologije na površini od 45 hektara.  Cilj ova dva projekta je povećati konkurentnost i modernizirati vinogradarske tehnike. Mijenjanju se trendovi, sortiment i percepcija kupaca. Pratimo europske i svjetske trendove u proizvodnji grožđa i vina. Sadimo oko 2 hektara dnevno te ćemo prvi dio projekta završiti u idućih 8 - 9 dana. Uvjeti su odlični, a agrotehnički rokovi idealni pa se nadamo da ćemo nakon dvije - tri godine dobiti prvi rod i kušati odličnu graševinu. Službeni je naziv projekta „Restrukturiranje i konverzija vinograda".Odlučili smo se u najvećem postotku zasaditi sortu koju najbolje poznajemo - kraljicu svih kontinentalnih vinograda - graševinu, a zatim i rajnski rizling, sauvignon bijeli, cabarnet franc, cabarnet sauvignon... Ukupno gospodarimo s 463 hektara vinograda, a vinogradi se moraju zanavljati i u nekakvim prirodnim procesima trebali biste imati remont svake godine", rekao je član uprave tvrtke Erdutski vinogradi Pero Grgić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.