Hrvatski radio

Radio Osijek

Sajam poslova u Vinkovcima

04.04.2016.

13:19

Autor: Hina//Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bit će partner županijama u privlačenju sredstava iz fondova EU-a kao i otklanjanju administrativnih smetnji u stvaranju radnih mjesta, najavila je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Ministrica je u Vinkovcima koja je u Vinkovcima otvorila 9. sajam poslova na kojem sudjeluje oko 70 poslodavaca. 

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja sajma, Šikić je najavila reformu radnog zakonodavstva rekavši kako će ona biti djelomična. Tako će se, primjerice, Zakonom o plaćama definirati novi poslovi s posebnim uvjetima rada, što bi u saborskoj proceduri trebalo biti najkasnije u jesen", najavila je Šikić.
Upitana o mogućnostima uvođenja devetosatnog radnog vremena, odgovorila je kako, koliko ona zna, "to nikada nikome nije palo napamet".
Predstojnik vinkovačkog  Područnog ureda HZZ-a Mario Paljušaj ističe da broj nezaposlenih na području Vukovarsko-srijemske županije pada te je trenutačno nezaposleno 13.200 osoba dok na području Grada Vinkovcima posao traži njih 2.600. "Raduje što sve veći broj ljudi s evidencije odlazi u zaposlenje. Utjecaj na to imaju i javni radovi koji su krenuli s proljećem, posebice zapošljavanje žena kojih je na području županije u javnim radovima zaposleno 450. Njihovo zapošljavanje financira se iz Europskog socijalnog fonda", kazao je Paljušaj.
Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kazao je kako gradske vlasti čine napore ne bi li se u gradu otvorio što veći broj radnih mjesta te između ostaloga sufinaciraju otvaranje tvrtki i, posebice, obrta. "Imamo katalog naše imovine koju nudimo poduzetnicima o čemu smo razgovarali i s premijerom Oreškovićem za njegova posjeta Vinkovcima", rekao je Karlić.
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba upozorava pak da sve veći broj mladih odlazi iz te županije, što je teško nadomjestiti. Unatoč pozitivnim brojkama o smanjenju broja nezaposlenih, situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje vrlo teška, kaže on.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.