Hrvatski radio

Radio Osijek

Sajam "Viroexpo" u Virovitici po 21. puta

26.02.2016.

06:31

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Virovitici počinje trodnevna međunarodna priredba, 21. sajam Viroexpo. Svečano ga otvara ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Do nedjelje će se u Virovitici predstaviti 750 izlagača iz 27 zemalja svijeta.

Pokrovitelj sajma Viroexpo 2016. je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a Zemlja partner je Republika Kosovo. Organizatori i pokrovitelji sajma Viroexpo su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije i tvrtka Contorte.Aktivnosti u sklopu sajma Viroexpo počele su jučer održavanjem Gospodarskog foruma s predstavnicima zemlje partnera - Republike Kosovo. Na forumu su predstavljene osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije, kao i vanjskotrgovinska razmjena Županije s Republikom Kosovo te mogućnosti poslovanja s Kosovom. Forumu je nazočila veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, Shkendije Geci Sherifi. Na samom početku foruma dobrodošlicu gostima je poželio domaćin, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Potom se prisutnima obratila obnašateljica dužnosti župana i predsjednica Organizacijskog odbora sajma Viroexpo Sanja Bošnjak istaknuvši: "Ono na što smo osobito ponosni i što nam je dalo vjetar u leđa su sredstva Europske unije koja smo povukli za poljoprivredu te malo i srednje poduzetništvo. Povukli smo najviše sredstava po glavi stanovnika u Republici Hrvatskoj i stojimo vam na raspolaganju što se tiče pomoći i razmjene primjera dobre prakse u tom području – rekla je Sanja Bošnjak. 

Veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Nj.E. Shkëndije Geci-Sherifi izrazila je zadovoljstvo zbog dugogodišnje tradicije dobrih odnosa istaknuvši da su mogućnosti za proširenje suradnje velike te ih svakako treba iskoristiti. Nakon pozdravnih govora održane su prezentacije putem kojih su predstavljeni potencijali Virovitičko-podravske županije te Zemlje partnera. O osobitostima gospodarstva Virovitičko-podravske županije i njenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s Republikom Kosovo govorio je direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, dok je savjetnik predsjednika Gospodarske komore Kosovo Berat Rukiqi održao prezentaciju o mogućnostima daljnjeg poslovanja Republike Hrvatske s Kosovom. 

Voditelj Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Bekim Hoxha govorio je o gospodarskoj suradnji s naglaskom na ruralnom razvoju. Forum je zaključila zamjenica ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Neda Martić s prezentacijom o provedenim i planiranim infrastrukturnim i gospodarskim projektima s područja Virovitičko-podravske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.