Hrvatski radio

Radio Osijek

Sajmovi odlična prilika za poslovno povezivanje

04.03.2016.

13:05

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko 180 domaćih i inozemnih izlagača okupilo se na 23. proljetnom sajmu poljoprivrede i prehrane te 17. obrtničkom sajmu, koji su danas otvoreni u Osijeku, a trajat će do nedjelje, 6. ožujka .

Otvarajući te sajamske priredbe, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija istaknuo je kako su nastupi poduzetnika i obrtnika na domaćim, regionalnim i međunarodnim sajmovima odlična prilika za poslovno povezivanje s potencijalnim partnerima te mogućnost za prezentaciju novih proizvoda i usluga i usporedbu s konkurencijom.
Ministarstvo će nastojati potaknuti afirmativni odnos prema poduzetništvu, a mjere Vlade usmjerene su uklanjanju administrativnih prepreka, jačanju konkurentnosti poduzetnika, njihovom uključivanju u nove tehnologije i poslovne procese te cjeloživotno obrazovanje, radi osuvremenjivanja poduzetničkih kompetencija na domaćem i inozemnom tržištu, poručio je Turalija. Dodao je kako su velika prilika za razvoj gospodarstva sredstva iz europskih strukturnih fondova za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, gdje nam je na raspolaganju 7,3 milijardi kuna, pa će brojne aktivnosti Ministarstva biti usmjerene na provedbu takvih projekata.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Škorić kazao je kako Komora na ovoj sajmu sufinancira nastup za 31 malu i srednju tvrtku, a ove se godine planira nastup hrvatskih gospodarstvenika na 360 sajmova, konferencija i foruma u svijetu, što je, smatra, jedini način promocije na globalnom svjetskom tržištu.
Škorić je rekao i kako je predviđeno da svako od 57 strukovnih udruženja HGK napravi strategiju razvoja za idućih 5 do 10 godina, što se u nekim sektorima već radi, a sada se, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, kreće u izradu strategije za poljoprivredu i prehrambenu industriju.  
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec ocijenio je kako jedino suradnja politike i gospodarstva može pomoći održavanju ovakvih sajamskih priredbi. Uvjeren je da će nova Vlada krenuti upravo u tom smjeru te ukloniti barijere u poslovanju kako se poduzetnici ne bi morali baviti administracijom, već novim proizvodima i uslugama te otvaranjem novih radnih mjesta.
Na sajamskim priredbama u Osijeku predstavljaju se proizvođači hrane, obiteljska poljoprivredna obiteljskih gospodarstava, proizvođači i distributeri sjemenske robe, mineralnih gnojiva, poljoprivredniih strojeva i opreme i drugi. U sklopu sajma održat će se i nekoliko stručnih skupova, primjerice o mogućnostima financiranja tvrtki, poduzetnika i obrtnika putem EU fondova te ruralnom razvoju kroz partnerske projekte i umrežavanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.