Hrvatski radio

Radio Osijek

Samo će stotinu djece u Osijeku od ponedjeljka krenuti u školu

07.05.2020.

14:26

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Nastavu će pohađati djeca čija oba roditelja rade izvan kuće te nemaju nikakvih drugih mogućnosti zbrinjavanja djece. Prema podacima Upravnog odjela za društvene djelatnosti takvih je u Gradu Osijeku manje od 1,5 posto.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražena Alerića sve je spremno za prihvat učenika u 20 osječkih osnovnih škola. Unatoč tomu rijetki su se roditelji odlučili poslati djecu u školu. "Stotinjak se roditelja odlučilo poslati svoju djecu u osnovne škole od ukupno više od 7000 osnovnoškolaca. To je jako, jako malo", rekao je Alerić. Epidemiološka je služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo propisala kako u razredu može biti do 9 učenika te kako razmak između učenika te učenika i učitelja mora biti 2 metra. Prema svemu sudeći te će se preporuke moći lako provesti: "U Osnovnu će školu "Svete Ane" u Osijeku doći šest učenika prvih razreda, rekla je ravnateljica Emina Šinka. "Kod nas će u školu u ponedjeljak doći devet učenika i svi će nakon redovne nastave ići u produženi boravak, pojasnio je ravnatelj OŠ "Mladost" Josip Jukić. A Osnovna će škola "Antuna Mihanovića" u ponedjeljak biti bez učenika koji pohađaju nastavu: "Roditelji su se izjasnili da neće slati djecu u školu", naveo je ravnatelj Josip Mandurić.

O povratku djece u škole posljednjih se tjedana lome koplja. Iz podataka iz Osijeka vidljivo je kako je većina roditelja ipak našla rješenje za ostanak djece kod kuće. Ravnatelj Osnovne škole "Višnjevac" Dane Končar o tome kaže: "Mislim da se roditelji povode jedni za drugima. Organiziraju se nekako sami. Možda je trebalo donijeti neku odluku drugog tipa, no ovo nije ni odluka, već samo preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja". Sindikati pak o povratku u škole imaju jasan stav - doje korone djeca u školama nemaju što raditi. 

Galerija
Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.