Hrvatski radio

Radio Osijek

Samo petina oboljelih od MS-a dobije lijek na vrijeme

26.09.2016.

14:59

Autor: HRT web/D. Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, društva oboljelih pozvala su u ponedjeljak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na izmjenu kriterija za pristup učinkovitim lijekovima, koji su u Hrvatskoj pravodobno dostupni za samo 20 posto oboljelih od te bolesti.

Multiplu sklerozu nazivaju još i 'bolest s tisuću lica'. Simptomi su razni, nepredvidivi, često se miješaju s nekim drugim bolestima. U Hrvatskoj od multiple skleroze pati oko 4000 pacijenata, a unatoč razvoju medicine, oboljeli se još susreću s nejednakostima u pristupu liječenju.

Liječenje je kod svakog oboljelog drugačije. Danas je u Hrvatskoj dostupno 10 lijekova, a donedavno su postojala samo tri. No zbog rigoroznih kriterija HZZO-a terapiju se čeka više od dvije godine. "Multipla skleroza treba se početi liječiti čim se razvije prvi simptom, a ne nakon godine dana ili dva relapsa", naglašava Mario Habek, neurolog u KBC-u Zagreb.Lijekovi su dostupni na tržištu, ali vrlo skupi, pa si ih većina ne može priuštiti. Primjerice, oko 1500 kuna stoji mjesečna doza medicinskog kanabisa, koji bolest ne može izliječiti, ali ublažava simptome. Problem je i što oboljeli na pomagalo za kretanje imaju pravo jednom u tri godine.

Mirjam Jukić, predsjednica MS Tima Hrvatska najavila je kako će danas u Vinkovcima u 17 sati u pješačkoj zoni biti održan 1. slavonski MS walk, odnosno šetnja kojom udruga želi upozoriti kako osobe koje boluju od multiple skleroze imaju velike probleme. "Iako se Hrvatska voli hvaliti zakonima koji potiču zapošljavanje invalida u slučaju multiple skleroze rijetki su koji se zapošljavaju", kaže Mirjam Jukić koja posebno upozorava na tromost sustava i ponašanje HZZO-a koji dopušta propisivanje lijekova za usporavanje bolesti čak dvije godine nakon uspostavljanaj dijagnoze, a to je vrlo često kobno za oboljele. U MS Timu ističu kako je sve veći broj oboljelih od multiple skleroze u redovima novinara, a 1. MS walk u Vinkovcima poduprla je udruga Bubamara te Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak Vukovarsko- srijemske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.