Hrvatski radio

Radio Osijek

Šampionska Jedna, džin bolji od engleskog i liker kakvog nigdje nema

26.11.2021.

15:30

Autor: Željko Kovačević

Zoran Kovačević, Dinko Romić, Grga Lončarević (foto Ž. Kovačević)

Zoran Kovačević, Dinko Romić, Grga Lončarević (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U Semeljcima je danas održan program svečanog proglašenja rezultata 17. ocjenjivanja kvalitete rakije i likera koje Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek organizira s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i općinom Semeljci.

Među 126 uzoraka rakija, likera i džinova iz cijele Hrvatske posebno su se istaknuli predstavnici Slavonije, Istre i Zagreba

„Pokazalo se da proizvođači, osim što imaju kvalitetne proizvode, imaju i zavidan marketinški pristup. Osim toga vidljivi su i iskoraci u proizvodnji i prilagođavanju tržištu, i ukusima kupaca. Pa smo tako na ocjenjivanju imali vrhunske džinove”, rekao je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek. A da se itekako na najvišoj razini prate trendovi u proizvodnji alkoholnih pića dokazuje i Marko Fabić iz Porečke destilerije Semprevivum, šampion džina na ovogodišnjem ocjenjivanju, prethodno na prestižnom IWSC natjecanju brončani.

Za razliku od prethodnog primjera osječki šampion u proizvodnji rakija Dinko Romić odlučio je držati se tradicije.

„Mi smo već ovdje godinama i nikada nismo dobili zlato za šljivovicu. Kad su mi javili da smo napravili najbolju šljivu baš sam se iznenadio i stvarno mi puno znači, jer koliko god mi pričali o nekima, u posljednje vrijeme popularnim rakijama, tipa kajsija i dunja, i dalje su šljivovica i viljamovka, najprepoznatljivije rakije u Slavoniji.”, rekao je Dinko Romić proizvođač rakija „Jedna”.

Zašto baš Jedna?
„Ježio sam se od pomisli da se rakija zove primjerice, rakija Romić, pa smo odmah krenuli i prije proizvodnje destilata s „pričom”. Trebalo je pronaći slogan koji je blizak rakiji, a da nije, pa smo odabrali to po onoj „de nam jednu!”, tako da nas svi nesvjesno reklamiraju pri svakoj narudžbi (smijeh), a drugo smo htjeli da svaka boca rakije bude prepoznatljiva po sadržaju u njoj, i po životinji koja je bliska priči”, rekao je Romić.

„Jedna” je brzo postala sinonim JEDINE u brojnim ugostiteljskim objektima, a među vrhunskim restoranima našla  se i u onima s michelinovim zvijezdama, no Romić je bez obzira na sve ostao lega.

„Ja sam lokalpatriota, NK Osijek, ovo ono. Sve nabavljamo u Slavoniji od lokalnih opg-ovaca i baš nam je važno isticati tu mikrolokaciju, zato mi i ova nagrada za najbolju šljivu znači više od nagrada u proteklom razdoblju. Uvijek sam dobivao nagrade za kajsije, za travarice, ovo je baš prvi puta da je šljiva proglašena šampionom!”, rekao je Romić ističući još jedanu poveznicu sa našim starima.

„Mi nismo htjeli otići u smjeru moderne destilerije s tim podovima koji vam odmah rade 3-4 destilacije, mi proizvodimo u tradicionalnim bakrenim kazanima. To vam sve ide „pješke”. Ukomljavate, pa rakija iz koma, pa to onda stoji 20 dana, pa prepecate...malo je dugotrajniji proces, ali je zato destilat s dugotrajnim odležavanjem, što prakticiramo, kvalitetniji. Ne bježimo ni od novih trendova, jer nam je i džin dobio zlatnu medalju, što nas je ugodno iznenadilo. Naš džin bi mogao biti jedinstven na svjetskom tržištu, jer je baza džina žitni destilat, a mi „furamo priču”, pa je naša baza za džin četverostruki destilat višnje. Malo smo se poigrali i u brendiranju. Ja sam Romić (mali Rom) destilat je od višnje Cigančice pa je džin dobio ime Little Gipsy Gin (Džin maloga Roma).

Uz Dinka Romića i njegove rakije „Jedna”, ovogodišnji liker šampion je destilerija Bilišić iz Zagreba.

 

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-Zoran Kovačević, Igor Mikulić (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-Marko Fabić (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.