Hrvatski radio

Radio Osijek

17:01 / 25.11.2016.

Autor: Davor Lončarić

Samrtphone - turistički vodič

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. prosinca Vukovar će biti prvi grad u Hrvatskoj i drugi u Europi s mobilnim vodičem i aplikacijom Oroundo. Beacon tehnologijom bit će pokrivena 23 objekta u gradu, a svaki će smartphone moći postati turistički vodič.

Projekt su predstavili voditelj marketinga Muzeja vučedolske kulture Darko Bilandžić, direktorica TZ Vukovar Jasna Babić i Marina Sekulić, pročelnica vukovarskog Upravnog odjela za kulturu i turizam. Aplikaciju Oroundo prvo je prihvatio Muzej vučedolske kulture, a sada i Grad Vukovar. Preuzimanje aplikacije je besplatno, no nakon preuzimanja svi oni koji žele turistički vodič Vukovara trebat će uplatiti 28 kuna. Jednom instalirana aplikacija na pametnome telefonu ostaje pohranjena trajno. Aplikacija omogućava posjetiteljima Vukovara pronaći trenutačno najzanimljivija 23 mjesta u gradu, a o svakom tom mjestu pohranjen je audio zapis, tekst i pripremljene fotografije. Tekstove i fotografije osigurali su Turistička zajednica i Grad Vukovar. Oroundo aplikaciju s beacon tehnologijom trenutačno za sličnu svrhu koristi samo Beč, a Vukovar će biti drugi u Europi. Beograd, Zagreb, Zadar i Sarajevo pripremaju se prihvatiti ovakav model "turističke navigacije" vrlo brzo. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.