Hrvatski radio

Radio Osijek

Sanirano odlagalište otpada u Semeljcima

21.12.2015.

15:44

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon deset mjeseci završena je sanacija odlagališta neopasnog otpada u Semeljcima kod Đakova, na mjestu nekadašnje Stare ciglane. Prvo je to odlagalište u Hrvatskoj sanirano u potpunosti novcem iz fondova Europske unije.

Stara je ciglana u Semeljcima sedam godina bila odlagalište različitog otpada, od 1994. do 2001. godine. Od početka ove godine, u skladu s ugovorenim rokovima, građevinari su potpuno izolirali nakupljeni otpad u skladu sa strogim pravilnicima o zaštiti okoliša. Kako je istaknuo Franjo Mikuš, nadzorni inženjer radova koje je obavila vinkovačka tvrtka Eurco, isključivo se geotekstilima onemogućio odlazak vode, znači oborinskog dijela procjeđivanja, a dubinski je to riješeno vodonepropusnom glinom. 

Općina je dobila i uporabnu dozvolu za sanirano odlagalište koje će postati dio sportsko rekreacijskog centra sa šetnicama, lovačkim domom, ribnjakom i dječjim igralištima, što znači da će to biti jedan prostor koji neće biti samo zaštićeno smeće i da više ne zagađuje okoliš, nego će biti na korist i našim udrugama i građanima, da će biti možda danas-sutra jedna turistička atrakcija općine Semeljci, izjavio je danas Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci.

U Hrvatskoj je od 2004. godine evidentirano 300-tinjak ovakvih odlagališta otpada. Za uređenje prostora u Semeljcima uloženo je milijun i pol kuna uz ozbiljan angažman lokalne zajednice. Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izjavila je kako je Sanacija odlagališta u Semeljcima poznata po tome što je riječ o prvom odlagalištu koje je sanirano sredstvima iz europskih fondova na koja svi toliko računamo, znači 85% sredstava dolazi iz EU fondova i 15% iz Fonda za zaštitu okoliša.
Na sličan bi se način uskoro mogao riješiti problem deponija u Feričancima, Đurđenovcu i Osijeku što će koštati 10 milijuna kuna, najavila je Mustajbegović.
Fond isto tako ulaže značajna sredstva za nabavu komunalne opreme, za izgradnju reciklažnih dvorišta, sortirnica, a posebno centara za gospodarenje otpada koji bi potpuno trebali promijeniti dosadašnje navike. Odlaganje otpada na deponije u Europi je potpuno napušteni koncept, ali u Hrvatskoj se na taj način na žalost još uvijek zbrinjava više od 80 posto otpada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.