Hrvatski radio

Radio Osijek

Sanjari Ilirskoga preporoda

22.04.2023.

16:40

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Tvrđa, Osijek

Tvrđa, Osijek

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Od nedjelje,  23. travnja do 29. travnja u Osijeku, Đakovu, Topolju i Valpovu počinje snimanje dokumentarno – igranog serijala Sanjari Ilirskog preporoda – Osijek koji proizvodi 12:21 PRODUKCIJA za HRT.

Serijal ima tri nastavka, a svaka epizoda govoriti će o liku i dijelu trojice Osječana: Paji Kolariću, Franji Kuhaču i Srećku Layu. Ove osobe svojim su radom i djelovanjem u 19. i na početku 20. stoljeća pridonijele prepoznavanju Hrvatskog nacionalnog identiteta, kroz hrvatski jezik, glazbu i narodno-baštinske elemente.

Inicijalna ideja za projekt nastala je nakon produkcije dokumentarno -igranog filma Sanjar s tamburom koju je 12:21 PRODUKCIJA proizvela prošle godine za Akademijuza umjetnost i kulturu u Osijeku povodom Dana Paje Kolarića Obilježavanje 200- te obljetnice rođenja Paje Kolarića.

Projekt ne bi bio izvediv bez velike podrške Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Državnog arhiva u Osijeku, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Glazbene škole Franje Kuhača, Grada  Valpova, HNK u Osijeku, Konjogojske udruge Valpovštine Valpovo, Kreativne kulturne mreže, HKUD Osijek 1862, Muzeja Slavonije, Muzeja u Topolju te Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

U snimanju sudjeluju glumci osječkog HNK Ivan Čačić, Matija Kačan, Antonio Jakupčić i ostali, KUD Osijek 1862, Tamburaški sastav studenata AUKOS-a, muški zbor Glazbene škole Franje Kuhača pod mentorstvom Valerije Fischbach i mnogi statisti.

Scenaristi i redatelji su Senad Zemunović i Mirela Sakoman. Izvršna producentica je Blanka Gigić Karl.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.