Hrvatski radio

Radio Osijek

12:15 / 08.04.2017.

Autor: Ksenija Zelenić

Šarana jaja bojama grada u Osijeku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Trg Ante Starčevića, bio je premali da primi sve sudionike tradicionalne uskrsne manifestacije "Šarana jaja bojama grada"! .

Već tradicionalno uoči Cvjetnice, na središnjem Trgu Ante Stračevića u Osijeku i danas su se okupili članovi brojnih Udruga koje njeguju tradiciju slavljenja najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Na štandovima se nude ukrašena jaja  različitim tehnikama - od obojenih bojama, ukrašenih šljokicama, do onih obojenih orahovom ili lukovom ljuskom. U posljednjih nekoliko godina posebnu pozornost privlače jaja ukrašena malim bušilicama. U tu svrhu koriste se pačja i guščja jaja koja su nakon pranja i dezinfekcije, dovoljno čvrsta za ukrasno bušenje.  Pored ukrasnih jaja, na štandovima su se mogla naći tradicionalna jela koja su nekada priređivali naši "stari" u vrijeme korizme. Tako su se osječani mogli uvjeriti u bogatstvo i gastronomiju i nacionalnih manjina. Može se  reći kako je najveća gužva bila pred štandom makedonske nacionalne manjine. Ondje se naime nudio poznati specijalitet "gravče na tavče" pripremljen u velikim zemljanim posudama.Najveselije je pak bilo pred štandovima Slovaka i Čeha, a Mađari su prednjačili u plesu.  Okupljenim građanima i izlagačim obratiose gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić koji je naglasio veliko bogatstvo tradicije i multikulturalnost Osijeka.          

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.