Hrvatski radio

Radio Osijek

Šarengradsko vino putuje u Ameriku

13.01.2016.

23:07

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvih 1.200 butelja vina iz Podruma Krešić već je otputovalo preko Atlantika. Šarengrad je posjetio mladi američki poduzetnik Chris Braxton Blackmon, vlasnik tvrtke koja je odlučila na američko tržište plasirati kvalitetno vino kao poslasticu iz Amerikancima egzotične vinske zemlje Hrvatske.

A sve je krenulo zahvaljujući- nogometu. Ideju, inicijativu i velika financijska sredstva za pokretanje vinarije u svom rodnom kraju dao je Dario Krešić, vratar nogometnog kluba Bayer 04 Leverkusen i povremeni hrvatski reprezentativac. Podrumi Krešić njegova su velika radost i strast, projekt u koji kontinuirano ulaže od samih početaka svoje uspješne profesionalne karijere. Uz nastavak širenja vinogradskih površina i povećavanje kapaciteta vinarije, Dario u bliskoj budućnosti planira završiti gradnju hotela, kako bi se Podrumi Krešić u punom sjaju predstavili svim gostima koji žele uživati u vrhunskim vinima, domaćim specijalitetima i predivnom krajoliku hrvatskoga Podunavlja.

Darijev otac Franjo ističe kako je nagovarao sina da novac zarađen u nogometu i igrajući za brojne poznate europske klubove ne propadne nego da uloži nešto u kraj u kojem je rođen. Pozvao je i druge slične Hrvate koji su stekli imovinu u inozemstvu da učine isto- u razvoj domovine. Krešići danas zapošljavaju 11 stalno zaposlenih radnika i godišnje isplate više od 400 dnevnica u sezoni radova u vinogradu. A u posljednjih nekoliko godina uloženo je u posao više od dva milijuna eura, bez kune kredita, kako kaže Franjo Krešić.

Podrumi Krešić svoju vinogradarsko vinarsku priču započeli su 2006. godine sadnjom prvog vinograda na maloj površini od svega 1 hektar, a od prvog je dana uz njih i mlada enologinja Blanka Štefanek. Ona ističe kako su postupno tijekom godina došli smo do današnjih 17,5 hektara zasađenih s 100.000 trsova sorti- graševine, silvanca zelenog, pinota sivog, chardonnaya, traminaca, frankovke i cabernet sauvignona. "Još uvijek učimo, pokušavamo napraviti nešto novo i još bolja vina", skromno priča Blanka Štefanek, no ipak se voli pohvaliti činjenicom da u podrumu proizvode i vrhunska vina, da su osvajali i brojne nagrade te da se posebno ponosi vrhunskim cabernet sauvignonom bariqque iz 2012. Zadovoljna je 2015. godinom koju ocjenjuje prilično dobrom za proizvodnju vina jer su uspjeli proizvesti 80.000 litara što još nije maksimalna količina s obzirom da mnogi mladi vinogradi još nisu u punom rodu.

Za vinograde su odabrani povišeni položaji duž dunavske obale Opatovca i Šarengrada. Prvo su vino proizveli 2011. godine u netom uređenoj i tehnološki vrhunski opremljenoj vinariji kapaciteta 140.000 litara. Glavnina kapaciteta odnosi se na inox spremnike dok su za čuvanje manjeg dijela odabranih vina pripremili hrastove bačve. Postavili su ih u posebnom dijelu vinarije u stotinu godina starom podrumu koji je pri izgradnji suvremene vinarije očuvan i obnovljen. Vinariju prati i kušaonica vina koje zajedno čine samo dio objekta izgrađenog na obali Dunava u Šarengradu, malom mjestu pokraj Iloka. Poebnost objekta je i u tome što se u njemu nalazi originalni bunker iz 2. Svjetskog rata, a do budućih hotelskih soba dolazit će se izravno iz- vinskog podruma. Cjelokupan projekt zaokruživanja eno-gastro ponude, koji će ujedno pridonijeti i turističkoj ponudi Srijema, biti će upotpunjen otvorenjem hotela i restorana.

Dario Krešić danas je dakako zauzet obvezama prema svom nogometnom klubu u Njemačkoj, no njegovu je obitelj posjetio Chris Braxton Blackmon, mladi američki poduzetnik koji je odlučio uvesti prve količine šarengradskog vina u Sjevernu Karolinu, u kojoj živi. Učinio je to uz pomoć hrvatskog poduzetnika Ivana Rukavine koji pak kaže kako je trebalo prijeći brojne prepreke, uglavnom birokratske, kako bi vino stiglo do SAD-a. "No, uporan rad se isplatio i vrijedilo je. Poznato je kako nemamo ozbiljne količine za svjetsko ili američko tržište, ali zato imamo kvalitetu kojom se možemo ponositi", kaže Rukavina. Braxton je također istaknuo kako imamo prelijepu zemlju i odlična vina vrhunske kvalitete koja će sigurno dobro proći na američkom tržištu. U šali je rekao Franji Krešiću kako će u Ameriku izvesti cjelokupnu proizvodnju vina Krešićevih, tako da im ne ostane ni za vlastite "potrebe". U malo ozbiljnijem dijelu razgovora najavio je kako će sigurno u Sjevernu Karolinu stići dio proizvodnje svih sorti vina koja se mogu pronaći u Podrumu Krešić. 

Priču o obitelji Krešić poslušajte u Emisiji za selo i poljoprivredu u nedjelju, 17. siječnja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.