Hrvatski radio

Radio Osijek

Sastanak dekana akademija u Hrvatskoj

09.03.2023.

13:45

Autor: HRT / Radio Osijek

Sastanak dekana

Sastanak dekana

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

 Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je zajednički sastanak dekana akademija u Hrvatskoj, predstavnika Matičnog odbora za umjetničko područje, Sveučilišta Vern i osječkog Sveučilišta. Tema skupa bila je primjena Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, Pravilnik o znanstvenim i umjetničkom područjima, poljima i granama te Kolektivni ugovor u toj djelatnosti.

Na snazi je Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji ima niz problema vezanih uz umjetničko područje, bez obzira o kojem je području riječ, rekla je dekanica Akademije za umjetnost i kulturu Osijek Helena Sablić Tomić. Sastana je iniciran sa svim dekanima akademija u Hrvatskoj da bi vidjeli koje mjere izmjena toga zakona možemo predložiti i uputiti prema Agenciji, Ministarstvu znanosti da se uzme u obzir da umjetnici imaju specifičnu aktivnost koja je van znanstvena i nije mjerljiva te da ju moramo prilagoditi zakonskim okvirima.

Ključne probleme izrekao je predsjednik Matičnog odbora za izbor nastavnika u umjetnička područja, Kažimir Hraste. Jedan je problem norma sati, pripadanje istoj kategoriji kao i znanstvenici. Jedno je biti umjetnik i predavati nastavu, a drugo je biti znanstvenik. Možda mogu imati više sati, a da ta nastava bude svrsishodna u smislu da norma sati, koja se određuje profesorima u znanosti je jedna, a umjetnosti druga, a ona je sada ista.

Sastanak bi trebao donijeti rješenje na koji način nadvladati probleme, koje je pravilnike potrebno donijeti te na koji način usustaviti sve što je sada na snazi da bi sustav mogao funkcionirati.


Helena Sablić Tomić

Kažimir Hraste

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.