Hrvatski radio

Radio Osijek

Sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije

29.06.2017.

12:49

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan Ivan Anušić održao je sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije. Raspravljalo se o zajedničkim projektima Osječko-baranjske županije i jedinica lokalne samouprave.

Želja nam je uspostaviti što bolju suradnju sa Županijom, a u narednom razdoblju zatražit ćemo dodatne sastanke kao najveći grad u županiji, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.Od započetih projekata bitnih za grad gdje se vidi suradnja Grada i Županije Piližota je izdvojio Centar za autizam gdje je Osječko - baranjska županija stopostotni osnivač. Grad je već potpisao ugovor na milijun i pol kuna kojim će financirati izgradnju Centra. Unutar Centra za autizam provodit će se predškolski programi koji će se financirati iz Odjela za društvene djelatnosti. Sljedeći projekt je izgradnja nove Prve gimnazije za čiju je izgradnju Grad Županiji darovao zemljište i očekuje se početak izgradnje. Grad sudjeluje u sufinanciranju kamata za sve poduzetnike grada Osijeka i kod obnove fasada i pročelja višestambenih zgrada. Boris Piližota naglašava da je potrebno potaknuti temu problema komaraca kojih je u velikom broju na periferiji grada. Županija bi trebala biti nositelj projekta uz potporu nadležnog ministarstva, rekao je dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota.
Nakon ovog, prvog sastanka obići ćemo sve gradove i općine, rekao je župan Ivan Anušić te pojasnio da će Županija poduprijeti projekte Europske unije i oni koji će rezultirati zapošljavanjem i proizvodnjom. U Osječko - baranjskoj županiji oformit će se tijela i upravni odjeli koji će zainteresirane uputiti kako najbolje i najkvalitetnije iskoristiti fondove EU, kako i na koji način napraviti projekte koji mogu biti kvalitetno implementirani prema Vladi i Ministarstvu RH, na taj ih način poticati ih i inicirati projekte koje oni trebaju sa svojih najnižih razina početi realizirati. Brojni su projekti otvoreni, ali se jedinice lokalne samouprave na njih ne prijavljuju iz brojnih razloga. Zato će im Županija u tome pomagati jer je svaki projekt bitan, a ako svaka općina i grad budu radili na takav način, kvalitetnom sinergijom, masi projekata možemo stvoriti veću vrijednost i napredak Osječko - baranjske županije, rekao je župan Ivan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.