Hrvatski radio

Radio Osijek

Sastanak sa stručnjacima Svjetske banke

20.02.2018.

13:25

Autor: Radio Osijek

Sastanak sa stručnjacima Svjetske banke

Sastanak sa stručnjacima Svjetske banke

Foto: - / -

Projekt Slavonija u središtu je pozornosti dvodnevnoga sastanka u Osijeku na kojem predstavnici Svjetske banke s lokalnim čelnicima i nositeljima razvoja razgovaraju o mogućnostima financiranja iz EU fondova.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije želi da se stručnjaci te banke svojim analizama i savjetima uključe u pripremu posebnog operativnog regionalnog programa za istok Hrvatske. "Svjetska banka za mnoge je resore radila analitičke podloge. Mislimo da ih je važno uključiti kao stručnjake, posebice za nerazvijena područja, koji rade zajednički s Europskom komisijom i u drugim zemljama članicama. Na ovoj ćemo radionici zajednički sa svim nositeljima razvoja razgovarati o tome kakvo je trenutačno stanje i koje su to kratkoročne mjere koje će pomoći, a posebice o onome što trebamo znati za sljedeću financijsku perspektivu. To je, kako smo najavili na zadnjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, priprema za poseban regionalni operativni program koji želimo za područje istoka", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Podsjetimo, Projektom Slavonija, Baranja i zapadni Srijem 2 i pol milijarde eura, većim dijelom iz EU fondova, osigurat će se isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Cilj je gospodarski oživjeti istok Hrvatske, otvoriti nova radna mjesta i usporiti iseljavanje. "Trenutačno smo na 4 milijarde 400 milijuna kuna ugovorenih projekata. To je 24% od ciljanog iznosa i tim smo rezultatom iznimno zadovoljni", rekla je ministrica.

A prilika za podvlačenje crte i najavu idućih aktivnosti projekta Slavonija bit će već u subotu u Virovitici gdje će se u sklopu sajma Viroexpo održati četvrta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.