Hrvatski radio

Radio Osijek

Sastanak Vijeća Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore

25.02.2021.

16:07

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Novosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije do 2027., izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i pokretanje izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu, bile su teme su današnjeg sastanka Vijeća Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore.

Na sastanku su iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili o trenutačnoj fazi pripreme zakonske regulative i sustava za potpore za 2020./2021. godinu, te Strateškom planu i nacionalnom planu za oporavak i obnovu poljoprivrede. Kako je istaknuo državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek: "Strateški plan 2023./2028. je u završnoj fazi pripreme, a od ožujka do lipnja obavit će se razgovori sa svim dionicima. Ciljevi strateškog plana su bazirati se na investicije koje će doprinijeti zelenoj tranziciji, digitalizaciji i unaprjeđenju gospodarstva. Nastavit ćemo financirati hrvatsku poljoprivredu, kao i do sada, a za predstojeće razdoblje na raspolaganju su 4 i pol milijarde eura", rekao je Tušek.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika Vlado Čondić Galinčić dodao je kako je jedna od važnijih tema današnjeg sastanka bila i status izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu: "Očekujemo odgovor od Ministarstva kada bi se on mogao početi primjenjivati budući da sa starim Zakonom članovi HGK nisu zadovoljni. Njegov je cilj stvaranje sigurnosti o statusu zemljišta poljoprivrednih proizvođača koji korektno rade, te putem EU sredstava vratiti poljoprivrednu proizvodnju na nekadašnju razinu, budući da je proizvodnja pala s 30 na 17 milijardi kuna", rekao je Čondić Galinčić i dodao da se razgovaralo se i o Zakonu o upravljanju komunalnim uslugama: "Pojedine tvrtke dobile su iznimno visoke iznose za komunalne usluge koje ih poprilično opterećuju. One su toliko velike da u cijeni konačnoga proizvoda sudjeluju do čak 18%, što je više od cijene rada ili energije. Tu proizvodnju ne možete održati, a proizvođači nemaju nikakvu mogućnost žalbe ili bilo kakve intervencije. Lokalna samouprava ima mogućnost odrediti koeficijent koji želi, donijeti tu odluku, poslati ugovor koji ne morate ni potpisati. Na kraju dobijete fakturu, a ako ne platite vrlo brzo stiže ovrha da se možete obraniti", rekao je Vlado Čondić Galinčić i dodao kako žele da se proizvođači zaštite tako da se poljoprivreda kao strateška grana izravna s turizmom te da se preko određenog postotka od prihoda ne može povećavati naknada.

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.