Hrvatski radio

Radio Osijek

Sastanak Vrkića i Šišljagića sa saborskim zastupnicima IV. izborne jedinice

22.02.2016.

15:31

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koridor V c, Podravska brza cesta, HŽ terminal, rekonstrukcija sjevernog traka Južne obilaznice dio je tema od zajedničkog interesa za Osječko-baranjsku županiju o kojima se razgovaralo na zajedničkom sastanku gradonačelnika Vrkića i župana Šišljagića sa saborskim zastupnicima iz Slavonije.

Dogovorili su se da će se redovito okupljati, raspraviti svaki pojedini projekt te prihvatiti projekte načelnika i gradonačelnika u Osječko – baranjskoj županiji a sve s ciljem razvoja Županije, rekao je župan Vladimir Šišljagić. Svatko će u svojim političkim strankama, ali i na razini Hrvatskoga sabora postići dogovor kako bi nam projekti prošli i za njih osiguramo financijska sredstva.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić naglasio je da su svi podržali ideju u nominaciji Osijeka za europsku prijestolnicu kulture. Ovakvi sastanci mogu biti sve samo ne političko nadmetanje ili jeftino prikupljanje bodova bilo koga od nas na štetu zajedničkih projekata. Počeli smo razgovarati o projektima koji nisu novi, ali nije bilo jedinstvenog političkog konsenzusa koji će pripomoći kako bi pojedine stvari lakše izlobirali. Složili smo se da je ključna uloga osoba na vlasti, ali za ovaj grad i Županiju bit će ključna odluka svih zastupnika pogotovo ako budemo jedinstveni na projektima koji život znače za Osijek i Osječko – baranjsku županiju, rekao je Ivan Vrkić. 
Sastanku su se odazvali svi saborski zastupnici iz Osječko-baranjske županije, i to iz redova HDZ-a, Mosta, HDSSB-a, SDP-a, HNS-a, SDSS-a i Hrvatskih laburista. Iako nije bila na sastanku zbog drugih obveza, potporu im je dala i Marija Ilić iz HSU-a.
Na prvom sastanku raspravljali su, među ostalim, o temama poput izgradnje koridora VC, odnosno završetka posljednje dionice prema Mađarskoj u dužini od 32 kilometra, dogradnje škole u Briješću i izgradnje školskih dvorana za osnovnu školu u prigradskom naselju Tenja te za školu Vijenac u Osijeku. Nakana im je i lobirati za povećanje sredstava Ministarstva kulture kojima se sufinancira osječki HNK, kao i za uključivanje države u problem tretiranja komaraca, posebice u Parku prirode Kopački rit.
Sudionici sastanka složili su se da se takvi sastanci ne smiju pretvoriti u političko nadmetanje ili jeftino prikupljanje političkih bodova. Inicijator te ideje Josip Salapić iz HDSSB-a ustvrdio je kako je to izazov za hrvatsku politiku te da se danas iz Osijeka šalje čvrsta poruka kako se takvi primjeri u Hrvatskoj trebaju događati zbog dobrobiti svih građana. Svatko će od nas lobirati koliko može, a najviše očekujemo od predstavnika Domoljubne koalicije koji obnašaju vlast, poručio je Salapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.