Hrvatski radio

Radio Osijek

Sat za planet Zemlju – u Osijeku će bez rasvjete biti Promenada

25.03.2022.

17:46

Autor: Radio Osijek

Sat za planet Zemlju – u Osijeku će bez rasvjete biti Promenada

Sat za planet Zemlju – u Osijeku će bez rasvjete biti Promenada

Foto: Davor Brmež / Radio Osijek

U subotu, 26. ožujka u 20 sati i 30 minuta počinje Earth Hour – Sat za planet Zemlju, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta. Akciji se pridružuju brojni hrvatski gradovi tako što će, na poziv WWF Adrije, isključiti dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivoj znamenitosti grada.

Osijek se ove godine nije odlučio mraku prepustiti neku od svojih poznatih objekata, poput Kužnog pila u Tvrđi ili konkatedrale, već će na sat vremena isključiti rasvjetu na šetalištu uz Dravu. „Gasimo svjetla na Promenadi sutra, 26. ožujka, od 20,30 do 21,30 i na taj se način pridružujemo globalnoj akciji Sat za planet Zemlju”, odgovor je koji smo na upit hoće li se ove godine Osijek uključiti u Earth Hour dobili iz gradske uprave.


Iz WWF Adrije upućuju poziv svim gradonačelnicima u Hrvatskoj da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ove znamenitosti - Dubrovačke zidine i Dioklecijanova palača - ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-ovim građevinama u svijetu. Hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, splitska riva, zadarski Trg Ivana Pavla II., Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera…

Grad Zagreb će u okviru akcije "Sat za planet Zemlju" u subotu od 20,30 do 21,30 ugasiti javnu i dekorativnu rasvjetu na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, najavljeno je u petak iz Grada.  

Pojedinci, tvrtke, vlade i zajednice pozvani su da ugase svoja svjetla na jedan sat u subotu 26. ožujka 2022. u 20:30 i time pokažu svoju potporu za ekološki održivo djelovanje. 

Earth Hour (Sat za planet Zemlju), jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu.

„Ovogodišnji Sat za planet Zemlju održava se u izazovnom trenutku. WWF je zaprepašten eskalirajućim ratom i naša srca i misli su sa svima koji su pogođeni ovim oružanim sukobom, posebno s narodom Ukrajine koji pati, kao i svima u pogođenim regijama. Sat za planet Zemlju osnovan je kako bi ujedinio svijet u podršci ljudima i planetu. Naša je vizija uvijek bila stvoriti pozitivne utjecaje na okoliš kroz moć mnoštva. U ovim grubim vremenima, Sat za planet Zemlju 2022. nudi još jedan trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima i domu koji svi dijelimo”, stoji u objavi na mrežnim stranicama WWF Adria.

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.