Hrvatski radio

Radio Osijek

Sava raste – Vukovarsko-srijemska županija spremna

23.01.2023.

18:41

Autor: Radio Osijek/TM

Sava kod Županje je na +803 cm – Vukovarsko-srijemska županija spremna

Sava kod Županje je na +803 cm – Vukovarsko-srijemska županija spremna

Foto: Županjac.net / -

Zbog porasta vodostaja rijeke Save te proglašenih pripremih mjera obrane od poplave u Vinkovcima je održana sjednica užeg dijela Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Trenutni vodostaj Save kod Županje iznosi +803 centimetra.

Sastanak užeg dijela Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije

Sastanak užeg dijela Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije

Foto: VSŽ / -

Rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području, Emil Dereš izvijestio je kako je stanje na cijelom toku rijeke Save kroz tu županiju pod kontrolom. „Porast vodostaja izazvale su izrazito obilne oborine na uzvodnom dijelu toka rijeke Save i njezinih pritoka, prije svega, pritoka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Porast vodostaja je očekivan, pripremne mjere obrane od poplave proglašene su kada je vodostaj na vodomjeru u gradu Županji dosegnuo +600 cm s tendencijom daljnjeg porasta, konkretno 19. siječnja 2023. godine u 11.00 sati. Trenutni vodostaj iznosi +803 centimetra i stagnira, odnosno možemo reći da vrhunac vodnog vala trenutno prolazi kroz našu županiju. Vodostaj rijeke Save na cijelom toku nalazi se u domeni srednjih ili visokih voda i sigurno će takav vodostaj potrajati još neko vrijeme”, izvijestio je Dereš. 

„Ono što je dobro”, nastavio je „jest to da je sredinom tjedna najavljeno smirivanje vremena pa se može očekivati i smirivanje vodostaja na cijelom toku rijeke Save. Djelatnici Hrvatskih voda su na terenu, nisu zabilježena oštećenja ili mjesta na nasipima na kojima treba intervenirati. Hrvatske vode u stalnoj su komunikaciji sa glavnim rukovoditeljem obrane od poplave i Stožerom civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i tako će ostati sve dok postoji potreba.“

Od iznimne je važnosti, smatra župan Damir Dekanić, reagirati na vrijeme te na ovakvim sastancima, od rukovoditelja obrane od poplave, dobiti sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitnih vodnih građevina kao i informacije o spremnosti žurnih službi i tehnike ovlaštene pravne osobe koja direktno provodi mjere obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama.

Predstavnici žurnih službi i operativnih snaga istaknuli su da su svoje kapacitete stavili u pasivnu pripravnost, provjereno je stanje tehnike, određena su pasivna te aktivna dežurstva u slučaju potrebe i možemo zaključiti da su operativne snage spremne brzo djelovati na cijelom branjenom području, ali prema trenutno dostupnim informacijama za to neće biti potrebe.

Županjci dolaze na šetnicu kod muzeja i provjeravaju situaciju. Ne vjeruju da će doći do velikog porasta vodostaja ni da će Sava na bilo koji način ugroziti Županju, ali poručuju da opreza nikad dovoljno. Županjac.net citira jednog od Županjaca: “Svi se dobro sjećamo događaja iz svibnja 2014., kada je Sava narasla na 1191 centimetar, što je bio povijesni maksimum, i preko noći se pretvorila u najvećeg neprijatelja. Teškom smo je mukom i nadljudskim naporima jedva uspjeli obuzdati i spriječiti katastrofu, ali zbog puknuća nasipa poplavljena su sela u Cvelferiji. Mislimo da se takvo što više nikada neće ponoviti, ali moramo uvijek biti budni”, poručuje. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.