Hrvatski radio

Radio Osijek

Savjet mladih s područja Slavonije

16.10.2020.

19:46

Autor: Željko Kovačević

Marko Kapular, pred. Županijskog savjeta mladih (foto Ž.Kovačević)

Marko Kapular, pred. Županijskog savjeta mladih (foto Ž.Kovačević)

Foto: - / -

U Osijeku je održana 4. sjednicu pet Savjeta mladih s područja Slavonije (Brodsko-posavska,Vukovarsko-srijemska,Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija). Inicijativa suradnje Savjeta nastala je po uzoru na nacionalnu Koordinaciju svih županijskih savjeta mladih u RH.


 Potpisivanjem ugovora o suradnji pet slavonskih savjeta želja je ostvariti bolju suradnju između susjednih županija, izmjenom iskustava i radom na zajedničkim projektima koji su od posebnog interesa za mlade.
Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena ekonomskom i društvenom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, ali će zbog nedostatka radnoga iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi. Na Savjetu su govorili Silva Wendling, pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu, Zvonimir Kalić koji se bavi proizvodnjom industrijske konoplje, najbolji mladi poljoprivrednik u 2019. u RH te Ivan Gašić koji se bavi proizvodnjom sira, ovjenčan istom nagradom 2018. godine. O poduzetništvu i poljoprivredi govorio je i Ivan Gerštmajer koji se bavi proizvodnjom vina.
Zvonimir Kalić i Ivan Gašić istaknuli su kako su dokaz da se poljoprivredom isplati baviti, no da je za uspjeh potreban dugogodišnji uporan svakodnevni rad te dobra poduzetnička ideja. Obojici ističu kako bi se s više zemlje upustili u još više investicija te zaposlili daleko više djelatnika.
Zaključci koordinacije naći će se u zajedničkom dokumentu nacionalnog savjeta mladih, a bit će svojevrsna preporuka onima koji odlučuju kako pomoći mladim poduzetnicima, a time i hrvatskom gospodarstvu u cijelosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.