Hrvatski radio

Radio Osijek

Savjet za branitelje traži obustavu procesa M. Živkoviću

30.09.2019.

13:11

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Savjet za branitelje traži obustavu procesa M. Živkoviću

Savjet za branitelje traži obustavu procesa M. Živkoviću

Foto: - / -

Savjet za branitelje Vukovarsko-srijemske županije zatražio je obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u u Domovinskom ratu Marijana Živkovića poručujući kako je riječ o protuustavnom i protuzakonitom sudskom progonu koji se vodi već šestu godinu.

Na Općinskom sudu u Vukovaru nedavno je počeo ponovljeni sudski postupak protiv Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine. 
Kako županijski Savjet za branitelje ističe u priopćenju, u vrijeme mandata Zorana Milanovića u Vukovaru su, "protivno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, nasilno postavljene ćirilične ploče pod okriljem noći i unatoč upozorenjima vukovarskih i drugih hrvatskih branitelja da to ne čine." Prema ocjeni Savjeta za branitelje tadašnja je vlast svjesno i bahato kršila zakon i Ustav, ignorirala upozorenja branitelja i potom krenula u kazneni i prekršajni progon svih koji su uklanjali protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče.
U priopćenju ističu da se za Marijana Živkovića, "hrvatskog branitelja i oca dvojice sinova koje je ubio srbijanski, crnogorski i JNA agresor", ne traži pomilovanje niti oslobađanje na temelju valjanih sudskih vještačenja, jer se branitelji nisu borili za povlašten status već za poštivanje zakona i Ustava.
Traže da se u hitnom postupku donesu i provedu odluke sukladne članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te time osigura zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića i suspenziju svih optužbi protiv njega jer su, kažu, temeljem spomenutog članka Ustavnog zakona ćirilične ploče bile protuustavno i protuzakonito postavljene. Zbog toga, mišljenja su, ne postoji ni kazneno djelo zbog kojega bi se protiv Živkovića vodio postupak. Traže i isplatu naknade Živkoviću zbog pretrpljenih poniženja, stresa, duševnih boli i financijskih troškova tijekom suđenja kao i retroaktivno poništenje 30-tak presuda hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su osuđeni za isto "nepostojeće prekršajno i kazneno djelo uklanjanja protuustavno i protuzakonito postavljen ćiriličnih ploča te isplatu naknade za sve parnične troškove i plaćene kazne".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.