Hrvatski radio

Radio Osijek

Savojski i Osijek, a zatim Perpetuum Jazzile

01.07.2019.

10:02

Autor: Radio Osijek

foto: OLJK / Marin Franov

foto: OLJK / Marin Franov

Foto: - / -

Eugen Savojski u igri s pjevanjem i nazdravljanjem prošetao je dvorištem III. gimnazije, a slovenski Perpetuum Jazzile rasplesao je publiku na Trgu Svetog Trojstva. Tako je bilo jučer, trećeg dana Osječkog ljeta kulture.

Treći dan OLJK-a odveo nas je u Tvrđu i tamo smo i ostali. No, odveo nas je na početku i daleko u prošlost, u vrijeme kada je ovim krajem vladao Eugen Savojski. Uglavnom svi znamo da je Savojski imao dvorac u Bilju i da je tamo dolazio, no rijetki su, prije romana Jasne Horvat, znali koliko je značajan Savojski bio za završetak izgradnje Tvrđe. Povod za knjigu Jasni Horvat bila je obnova Stare pekare u Tvrđi. Otkrila je, u dvorištu III. Gimnazije, kako je roman nazvala OSvojski želeći tim neologizmom „staviti u usta“ Savojskom ono što ona živi svaki dan – da je Osijek grad koji osvaja, i da je to grad koji je osvojio i velikog osvajača. Savojski ovu priču priča, otkrila je Milica Lukić, kroz igru karata i partiju šaha, gdje svaki potez i svaka karta nose jedan događaj. Nakon promocije dva studenta osječke Akademije, Filip Sever i Luka Gotovac izveli su igru s pjevanjem i nazdravljanjem, pod budnim okom mentora Roberta Raponje.

Večer je nastavljena na središnjem trgu u Tvrđi izvrsnim koncertom slovenskog Perpetuum Jazzile. Dvadesetak pjevača u dvosatnom je koncertu izvelo je dvadesetak skladbi, što hrvatskih što stranih autora, uglavnom poznatih hitova, uz neizostavnu Totovu „Africu“ koja ih je i proslavila. Uoči koncerta otkrili su nam kako na reperotaru uvijek imaju 40-ak pjesama, ali i da stalno pripremaju neke nove. Glas je njihov jedini instrument, pjesme se pripremaju obično oko mjesec dana i svake godine izdaju i novi album.

O programu Osječkog ljeta kulture, sinoćnjem i večerašnjem, govorimo u emisiji Radio na OLJK-u između 14 i 15 sati.

Radio na OLJK-u - emisija 1. srpnja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.