Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP: "Dok se Vlada raspada Plenković nastavlja svoj teatar apsurda" - HDZ odgovara

07.07.2022.

13:30

Autor: Radio Osijek / KI

SDP - Blagojević i Bježančević

SDP - Blagojević i Bježančević

Foto: Radio Osijek / HRT

Dok se Vlada Republike Hrvatske raspada i privode bivši ministri premijer Plenković nastavlja svoj teatar apsurda i u drugom činu svoje predstave "Blagostanje u Slavoniji - Plenkovićevoj zemlji obećanja" uvodi nove glumce koji nas nastoje uvjeriti da se u Slavoniji živi odlično - rečeno je na konferenciji za novinare SDP-a Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Na niz konferencija za novinare na kojima SDP kritizira gradsku, županijsku i državnu vlast, iz HDZ-a su se obratili priopćenjem u kojem ističu da unatoč prozivkama SDP-a, o razvoju Osijeka i Osječko-baranjske županije govore konkretni podaci

Predsjednica Osječko-baranjske organizacije SDP-a i vijećnica u Skupštini Sanja Bježančević rekla je, među ostalim, kako se ne može oteti dojmu da sve to podsjeća na jednu drugu predstavu: "Ta predstava je "Carevo novo ruho", a jedini rezultat Plenkovićeve vlade je povećanje nejednakosti. Siromašni postaju siromašniji, bogati još bogatiji, a najveću nejednakost osjetimo mi u Slavoniji", napomenula je Bježančević i dodala: "Prema premijerovim riječima blagostanje u Slavoniji rezultat je sinergije nacionalne, županijske i gradske vlasti. To znači da mi koji živimo i radimo u Slavoniji za plaću nižu od nacionalnog prosjeka, zahvalu trebamo uputiti HDZ-u. Kao i za nezaposlenost višu od nacionalnog prosjeka, za iseljavanja iz Slavonije i ukidanje prijevoza sa studente s područja Osječko-baranjske županije koji putuju vlakom. Naime, županijska vlast ukinula je mjeru jer su se prema tvrdnjama župana "studenti vozili previše" što je rezultiralo potrošnjom sredstava za tu namjenu, a tek nakon ukazivanja oporbe, nova su sredstva pronađena", rekla  je Bježančević.


Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek i vijećnik u Gradskom vijeću Milan Blagojević napomenuo je kako gradska vlast kao svoje velike uspjehe ističe projekte koje su zapravo naslijedili, a sinergija i vertikala kojom se hvale nije donijela ništa dobroga: "Obnova željezničkog kolodvora s kojeg vlakovi ne idu, što znači da to nije kolodvor nego muzej - to nam je donijela vertikala i sinergija. Skandale i afere u KBC-u Osijek, nezakoniti ravnatelj u KBC-u Osijek - to je produkt vertikale i sinergije. Imenovanje intendanta koji sam sebi potpisuje odluku o imenovanju - to je rezultat sinergije. Rezultati gradske vlasti su puškaranje na središnjem Trgu u Osijeku i pokolj ptica, te tako sramoćenje grada u ostatku zemlje. Hvale se donošenjem rekordnog proračuna, a ja pitam koji to proračun nije bio rekordan. Pa svake je godine proračun koji je usvojen rekordan, a samo je pitanje kako ga i na čiju grbaču punite", rekao je Blagojević i podsjetio kako je trenutačna gradska vlast na početku mandata odmah poskupila komunalnu naknadu za građane i gospodarstvo: "Nikad gradska vlast nije tako duboko gurnula ruku u džepove građana kao trenutna vlast", rekao je Blagojević i podsjetio kako je prošla gradska vlast s SDP-om ukinula dva od tri gradska poreza kao pomoć građanima, te da su primjerice mjere vezane uz cijenu vrtića bili socijalno osjetljivije nego što su mjere sadašnje vlasti koja je mjere bivše vlasti promijenila.

HDZ odgovara SDP-u

Uslijedilo je i priopćenje osječkog i županijskog HDZ-a u kojem se ističe da županijski i gradski SDP, loveći populističke bodove i medijski prostor, uporno negira pozitivne gospodarske pokazatelje i realizirane projekte u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. „HDZ Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije želi reagirati iznošenjem činjenica. HDZ je u Osječko-baranjskoj županiji na vlasti od 2017. godine. Tijekom pet godina smanjeno je iseljavanje, porasla je zaposlenost, smanjena je nezaposlenost, povećan je broj obrta i novoosnovanih tvrtki, gospodarstvo na području županije bilježi poslovni suficit”. Iznose se zatim podaci FINA-e o prošlogodišnjim izvrsnim poslovnim rezultatima poduzetnika s područja županije – njihov broj povećan je za gotovo 5%, ostvarili su rekordne prihode u iznosu 33,511 milijarde kuna, 17,18% više u odnosu na 2020. godinu, dobit je 40 posto veća nego 2020. godine, čime se Osječko-baranjska županije pozicionirala na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

„Županija je provela ili provodi projekte jedinstvene u Hrvatskoj poput besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, beskamatnih kredita za poduzetnike, sufinanciranja stambenih kredita. Pri kraju je izgradnja prvog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i Gospodarskog centra. Na području Osječko-baranjske županije u ovom je trenutku ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 7,6 milijardi kuna, a provode se i drugi projekti sufinancirani nacionalnim, županijskim, gradskim i općinskim proračunima”, projekti su koje HDZ suprotstavlja kritikama iz SDP-a. Slično je i u Gradu Osijeku, koji je pod vodstvom HDZ-a tek posljednjih godinu dana. „Sve to rezultat je usklađene politike Vlade Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Politička stabilnost, sinergija svih razina vlasti i jasna vizija razvoja istoka Hrvatske preduvjeti su za razvoj novih investicija. Upravo zbog toga i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija bilježe sve veći broj useljenih osoba. Ključni, infrastrukturni i dugoročni projekti provode se u suradnji i uz potporu Vlade Andreja Plenkovića, za razliku od razdoblja kada je vlast na državnoj razini obnašao SDP”, stoji u priopćenju.


Podsjećaju da je ovo područje zakinuto u vrijeme SDP-ove vlasti, a oprimjerili su to potezom kojim je SDP izmjenom statističkih regija istok Hrvatske stavio u istu regiju sa Zagrebom kako bi umjetno smanjio indeks razvijenosti Zagrebu, da mogu povlačiti više sredstava iz EU fondova. Time su Osijek, Osječko-baranjska županija i cijeli istok Hrvatske oštećeni za milijunske investicije jer im je umjetno podignut indeks razvijenosti. SDP-u, tvrde iz HDZ-a, smeta što je istok Hrvatske danas jednako važan kao i ostatak zemlje. Što se razvija i gradi.

„S obzirom na to da SDP Osječko-baranjske županije kao i SDP Grada Osijeka participiraju u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću, pozivamo ih da naprave odmak od uobičajenih SDP-ovih politika blaćenja, prigovaranja i prozivanja. Da umjesto sazivanja konferencija na kojima će negirati statističke pokazatelje, izvješća FINE i drugih institucija kao i slike gradilišta na području grada i županije koje svi stanovnici vide, pripreme konkretne prijedloge i projekte kojima možemo unaprijediti Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju”, zaključuje se u priopćenju.


Milan Blagojević i Sanja Bježančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.