Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP gradovima i općinama: „Evo kako ublažiti utjecaj inflacije na građane u OBŽ”

23.06.2022.

13:38

Autor: Radio Osijek/TM

Sanja Bježančević

Sanja Bježančević

Foto: SDP OBŽ / -

Na tragu enormnog povećanja cijene odvoza otpada u gradu Đakovu Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije izaziva vladajuće u jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji da uvedu mjere koje će ublažiti utjecaj inflacije na stanovnike svojih općina i gradova. Jer, kako se ističe u priopćenju koje potpisuje Sanja Bježančević, predsjednica županijske organizacije te stranke, inflacija će dovesti do daljnjeg siromaštva građana, osobito umirovljenika i građana s najmanjim plaćama. 

Siromašni će postati još siromašniji, a to zahtijeva mjere koje bi ih zaštitile. Vadajući, tvrdi Bježančević, u okviru svojih mogućnosti, mogu ukinuti porez na potrošnji i porez na zakup javnih površina što bi bila kompenzacijska mjera ugostiteljima za povećanu cijenu energenata, struje i plina. „To će im bar donekle olakšati poslovanje, pomoći da zadrže radnike i barem djelomično pomoći da ne moraju ići u enormna podizanja cijena”, obrazlažu SDP-ovci i navode kako bi sljedeća mjera bila smanjenje cijena vrtiće. „Bila bi to pomoć mladim obiteljima i demografska mjera kojoj je cilj zadržavanje mladih obitelji u sadašnjim mjestima stanovanja što će dovesti do smanjenja daljnje depopulacije, kao što će pomoći i mladim obiteljima da se lakše nose sa sveprisutnim poskupljenjima”, kaže Bježančević.

Sljedeća mjera koju predlažu osječko-baranjski SDP-ovci jest smanjenje cijene odvoza otpada za građane ili odustajanje od povećanja u onim jedinicama lokalne samouprave gdje je to najavljeno. Ta mjera, kažu, ima učinak na sve stanovnike podjednako. Također od općina i gradova traže da smanje cijenu vode. „Jer, nemaju utjecaj na cijenu struje, plina ili goriva tad moraju djelovati tamo gdje mogu, a jedna od tih mogućih mjera je i cijena vode”, pojašnjavaju.

„S obzirom na to da se proračuni općina i gradova pune izdašnije nego prethodnih godina, pogotovo na stavci poreza na dohodak, vidljivo je da postoje mogućnosti direktne financijske pomoći iz proračuna socijalno najugroženijim skupinama kao što su umirovljenici i nezaposleni, ali i drugi, i to u vidu energetskog dodatka sukladno financijskim kapacitetima pojedine općine i grada. Ovu mjeru bi gradovi i općine trebale provesti u drugoj polovici godine, kad dinamika punjenja proračuna bude jasna, a svakako prije zime odnosno sezone grijanja”, navodi se u priopćenju osječko-baranjskog SDP-a. Također predlažu da do početka iduće školske godine sve općine i gradovi, koji još nemaju tu mjeru, uvedu pomoći pri opremanju djece za školu u vidu pomoći pri kupnji radnih bilježnica, školskog pribora i slično. Apeliraju da se u ova teška vremena u drugi plan stave sve neprioritetne aktivnosti koje se financiraju iz komunalne naknade. „Prioritetni komunalni zahvati trebali bi se financirati isključivo iz komunalne naknade, a ne iz nenamjenskih sredstava kako bi svakoj općini i gradu ostalo na raspolaganju što više nenamjenskih sredstava, jer se samo s tim sredstvima može pomoći građanima da prežive ova teška i izazovna vremena”, stoji u priopćenju koje potpisuje Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.