Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP kritizira HDZ i Radića zbog novih "demografskih mjera"

28.01.2022.

14:34

Autor: Radio Osijek/TM

Dječji vrtić

Dječji vrtić

Foto: HRT / Radio Osijek

Gradska organizacija SDP-a Osijek reagirala je na potez gradonačelnika Ivana Radića, koji je ukinuo odluku o 50 postotnom smanjenju iznosa, koji plaćaju roditelji za „čuvanje mjesta” u dječjim vrtićima, uvedenu zbog pandemije koronavirusa. Odluku SDP-ovci smatraju potpuno nerazumnom i šokantnom, te ju ironično nazivaju novom „demografskom mjerom” osječkog gradonačelnika.

Odluka o plaćanju 50 posto cijene uvedena je zbog pandemije, jer mnoga djeca ne mogu dolaziti vrtić ili se nalaze u samoizolaciji, podsjećaju iz SDP-a: „Temeljem odluke prethodnog gradskog vodstva u kojem je participirao i SDP, donesena je Odluka kojom je plaćanje tzv. „čuvanja mjesta“ u slučaju da dijete nije išlo u kontinuitetu 30 dana u vrtić/jaslice iznosilo 50% cijene što je značajno pridonijelo olakšavanju financijskog tereta posebice kod roditelja više djece. Ovu Odluku Gradsko vijeće je donijelo 29. 12. 2020. godine. Sada, nakon nešto više od godinu dana tijekom kojih se ovakav pristup pokazao iznimno razumnim i za koji ocjenjujemo da je ostvario svoju svrhu, HDZ dolazi do odluke o njezinom ukidanju. Isti je slučaj i kad se radi o umanjenju cijene vrtića za dane koje dijete provede u samoizolaciji, a u kojoj najčešće završe zbog kontakata u vrtiću. Činjenica je da su polaznici i osoblje dječjih vrtića najizloženiji mjeri samoizolacije jer zbog organizacije posla nije rijetkost da djeca iz različitih skupina u određeno vrijeme (najčešće između 7 i 8 sati ujutro) borave u zajedničkoj prostoriji. Posljedično, gotovo u svakom trenutku velikom broju djece iz različitih grupa, ali i odgojiteljima određena je samoizolacija. Ako će ovo ukidanje obuhvatiti i onu djecu koja su u samoizolaciji ili oboljela od koronavirusa, držimo da je to pljuska u lice svim roditeljima koji su do sada bili pošteđeni najavljenog novoga nameta. Uzmemo li u obzir i smanjene prihode roditelja koji su na bolovanju dok su im djeca u samoizolaciji te ukinuto umanjenje iznosa koji su dužni platiti vrtićima, šokirani smo neosjetljivošću, nepromišljenošću i nerazumijevanju ove problematike HDZ-ovog gradskog vodstva”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević.

„Smatramo da su demografske mjere koje je SDP s partnerima ponudio građanima u prethodnom mandatu ostvario značajan uspjeh jer je Osijek u 2020. godini bio jedini veliki grad s najvećim brojem novorođenčadi – njih 900 što je povećanje rođene djece za čak 50 beba u odnosu na 2019. godinu. Neuviđavnom politikom koju nudi gradonačelnik Ivan Radić, pozitivni bi se pokazatelji vrlo brzo mogli urušiti i doprinijeti poraznom demografskom trendu koji je posebice vidljiv u županijama i gradovima/općinama na istoku Hrvatske koje vodi HDZ. Apeliramo na gradonačelnika i vodstvo Dječjeg vrtića da vode računa o sve manjoj vrijednosti novca koji je na raspolaganju našim građanima zbog visokog rasta inflacije, o poraznim demografskim trendovima u Hrvatskoj koje su SDP i partneri u Osijeku uspjeli preokrenuti promišljenim i ciljanim mjerama tijekom prethodnih godina te da sačuvaju jedinu vrijednost na koju se ne može utjecati nerealiziranim obećanjima pretočenima i preoblikovanima u kontrolirani šareni PR”, poručuju iz Gradske organizacije SDP-a Osijek.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.