Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP: "Novim projektima do milijunskih ušteda"

28.11.2018.

13:22

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

Foto: - / -

Zamjena i rekonstrukcija cjelokupne javne rasvjete na području Grada Osijeka novom, štedljivom, ekološki prihvatljivijom LED javnom rasvjetom prema ESCO modelu bila je tema konferencije za medije na kojoj je govorio predsjednik SDP Osijek Boris Piližota.

Piližota je istaknuo kako je projekt potaknuo SDP i na njemu se radi od kraja prošle godine, prihvatio ga je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, a početkom iduće godine kreće  se i ka njegovoj realizaciji. „Kad govorimo o javnoj rasvjeti, treba istaknuti kako je pitanje javne rasvjete uvijek u vrhu problema koje građani najviše ističu kao komunalne probleme. Kada govorimo o ovom projektu treba istaknuti da se radi o kompletnoj rekonstrukciji i zamjeni postojeće javne rasvjete novom, štedljivom, ekološki prihvatljivijom LED javnom rasvjetom“, kazaao je Piližota, te dodao da se radi o projektu vrijednom između 30 i 40 milijuna kuna ovisno o rezultatima javnog natječaja.

Obzirom na vrijednost projekta on bi se trebao financirati prema ESCO modelu što znači da Grad Osijek neće imati dodatne troškove pri zamjeni postojeće javne rasvjete nego će se projekt financirati iz ušteda na električnoj energiji.

„Grad Osijek godišnje plaća oko 5 milijuna kuna za električnu energiju za javnu rasvjetu, a postavljanjem nove LED rasvjete taj bi trošak iznosio oko milijuna do milijun i pol kuna, te bi se ostvarenom uštedom financirala nova javna rasvjeta“ rekao je Piližota, te pojasnio kako bi trošak cijelog održavanja podmirio izvođač radova, te da se prema ESCO modelu izloženost Grada Osijeka na poskupljenje električne energije svodi na minimum.

Pojašnjavajući ovaj projekt rečeno je kako ovim modelom Grad Osijek dobiva kompletno novu javnu rasvjetu za isti godišnji iznos novca koji sada troši na plaćanje električne energije za javnu rasvjetu, te da će ostvarivati značajna ušteda jer će izvođač radova u ugovorenom razdoblju podmiriti trošak održavanja javne rasvjete.

Ovim projektom će biti obuhvaćeno svih 11 136 postojećih rasvjetnih tijela na području Grada Osijeka uz postavljanje i određenog broja dodatnih rasvjetnih tijela. Planirano je početkom iduće godine raspisati javni natječaj za izvođača radova,a najavljenp je da će se rekonstrukcija i zamjena obaviti u roku od godine dana od zaključenja natječaja.

Piližota je istaknu kako osim što će se dobiti nova rasvjeta bez dodatnog financijskog opterećenja za Grad Osijek da će se ostvariti i značajne uštede na održavanju javne rasvjete, jer taj dio u potpunosti snosi izvođač radova, te je istaknu da osim ušteda koje će se ostvariti prednost LED rasvjete je i u tome što je ona ekološki prihvatljivija jer smanjuje emisiju Co2 za 78%.

 /priopćenje GO SDP/

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.