Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP o zabrani turbofolk koncerta u Osijeku

24.02.2023.

10:57

Autor: HRT/Radio Osijek

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Osječki je SDP i njihov Forum mladih reagirao na jučerašnju zabranu koncerta srpskih folk izvođača na Zrinjevcu. "Pravo izbora ili pravo na diktaturu", naslovili su priopćenje u kojem se ne slažu sa zabranama.

SDP-ovci se slažu s ocjenom gradonačelnika Osijeka Ivana Radića kako je “Osijek srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu”. Međutim, u SDP-u smatraju kako je Osijek isto tako multinacionalni, multikonfesionalni i mltukulturalni grad.

"U demokratskom, zapadnom i visokom kulturom nadahnutom društvu, za razliku od onoga kako to vidi gradonačelnik Ivan Radić, zabrane i filtriranje kulturnih ili bilo kakvih zakonom dopuštenih sadržaja na prihvatljive i neprihvatljive, za nas u SDP-u je jednostavno - neprihvatljivo. Naizgled banalno pitanje politički je ozbiljno i potencijalno opasno jer su ovakve zabrane vrlo sklizak teren. Što je sljedeće što se gradonačelniku Ivanu Radiću osobno neće svidjeti pa će zabraniti? Zelene kape? Crvene majice? Kratke suknje? Koncerti punkera ili heavy metalaca? Kritike njega samoga? Sloboda izbora ono je što Osijek čini srednjoeuropskim, otvorenim i bogatim gradom. Takvim ga zasigurne ne čine diktatorske zabrane HDZ-ovog gradonačelnika grada u kojemu je, usput rečeno, sinoć dvoranu Zrinjevac napunila turbo-folk pjevačica. Podsjećamo, dvoranom upravljaju Športski objekti odnosno direktor Robert Seligman. Je li u pitanju samo šum u komunikaciji između gradonačelnika i njegovih ljudi, nepoznavanje funkcioniranja gradskog sustava ili nešto treće?", stoji u priopćenju osječkog SDP-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.