Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP OBŽ: "Jadna li si Slavonijo, opet u Zagrebu imaš maćehu..."

23.03.2016.

12:18

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Kaže se da je Proračun zapravo pravi politički manifest svake Vlade. Ukoliko ćemo odnos ove Vlade prema Slavoniji cijeniti prema izglasanom Proračunu, tada možemo reći da Slavonija u Vladi Domoljubne koalicije ima maćehu, a ne majku", kaže se u priopćenju SDP Osječko-baranjske županije.

Zastpnici SDP iz Osječko-baranjske županije oglasili su se priopćenjem u vezi novog državnog proračuna.

"Kao konstruktivna oporba, pokušali smo ukazati upravo na ovu činjenicu, te smo podnijeli amandmane na proračun koji bi bar donekle ispravili ovu nepravdu, uglavnom vraćajući smanjene stavke na razinu prošlogodišnjih. Na žalost, sluha kod vladajućih nije bilo, te su svi naši amandmani odbijeni. Subvencionirani prijevoz učenika, jedan od projekata Vlade Zorana Milanovića, koji je namijenjen izjednačavanju šansi svih na srednjoškolsko obrazovanje je opstao, doduše jedva, ali samo u ovoj školskoj godini. Amandman koji bi osigurao sredstva i za narednu školsku godinu, a koji smo podnijeli zajedno s kolegicom Sabinom Glasovac i kolegom Željkom Jovanovićem, je naravno odbijen. Po svemu sudeći, ova Vlada nastavlja politiku zanemarivanja slavonskog bisera Državne ergele u Đakovu. Podsjetimo, Vlada Jadranke Kosor je premjestila središte Ergele u Lipik, a sada Vlada Tima Oreškovića uzima sredstva za razvoj toj istoj Ergeli kojoj se nedavno divila i vojvotkinja Camilla od Cornwalla. Naravno, Vlada se oglušila na amandman koji bi vratio sredstva predviđena za Ergelu na razinu prošlogodišnjih. Novoosnovano i uz Osječko jedino sveučilište u Slavoniji, ono u Slavonskom Brodu nije niti ušlo u proračun. Zbog toga smo još više razočarani što je Vlada stavke za Osječko sveučilište smanjila za čak 7,4% (odnosno 28.000.000,00 kuna)! Najviše se smanjivalo za EU projekte i plaće zaposlenika Sveučilišta. Posebno skrećemo pozornost na činjenicu da je Osječko sveučilište jedino u Hrvatskoj koje bilježi smanjivanje stavke plaća zaposlenih! Budući da je očito da Sveučilište u Slavonskom Brodu ne namjeravaju razvijati, pitamo se čemu onda takav maćehinski odnos prema jedinom slavonskom sveučilištu, našem osječkom? Osim što ne brine o kulturnoj baštini, obrazovanju i poljoprivredi, Vlada se oglušila i na naše amandmane vezane za proračunske stavke Osječko-baranjske županije koje se također smanjuju. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati "Jadna li si Slavonijo, opet u Zagrebu imaš maćehu a ne mati", kaže se u priopćenju koje potpisuju zastupnici SDP-a iz Osječko-baranjske županije, Domagoj Hajduković i Damir Tomić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.