Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP osnovao Savjet za poljoprivredu Osječko-baranjske županije

29.02.2020.

14:22

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

SDP je osnovao Savjet za poljoprivredu Osječko-baranjske županije jer smatra da je istočni dio Hrvatske devastiran u gospodarskom, demografskom i socijalnom smislu, a poljoprivreda sustavno zapuštena.

Osječko-baranjska Županijska organizacija SDP-a osnovala je županijski Savjet SDP-a za poljoprivredu čiji je predsjednik Dragutin Bodakoš, izvijestio je u subotu na konferenciji za novinare predsjednik županijskog SDP-a Domagoj Hajduković. Po njegovim riječima razlog osnivanja je činjenica da je istočni dio Hrvatske devastiran u gospodarskom, demografskom i socijalnom smislu, a poljoprivreda, koja bi trebala biti osnova razvoja tog kraja, je sustavno zapuštena: "Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je pokazao kako ne treba voditi resor poljoprivrede, a čini se kako ni nakon njegovog odlaska nema nikakvih promjena. To je kontinuitet zanemarivanja poljoprivrede i poljoprivrednika, a razlog je taj što resorno Ministarstvo nema viziju u kojem smjeru treba razvijati poljoprivredu i koje su hrvatske strateške odrednice", ocijenio je Hajduković. 

Smatra kako su time su Slavonija, Baranja i Srijem ugroženi, budući da je to kraj koji bi trebao najviše dati upravo u ovoj grani gospodarstva. Predsjednik nacionalnog Savjeta SDP-a za poljoprivredu Dražen Kurečić ustvrdio je kako su rezultati u poljoprivredi iz godine u godinu sve lošiji, jer se, uz sve veći pad domaće proizvodnje i sve veći uvoz poljoprivrednih proizvoda, istodobno smanjuje broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kao mjere za poboljšanje stanja koje će, kaže, provesti buduća SDP-ova Vlada naveo je stopostotnu isplatu izravnih potpora poljoprivrednicima u najkraćim rokovima i povlačenje svog raspoloživog novca iz EU fondova namijenjenog poljoprivredi i ribarstvu. Ističe kako treba smanjiti stopu PDV-a na repromaterijal s 13 posto na pet posto čime se potiče male i srednje vlasnike OPG-ova, a smatra kako je nužan je i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu s prioritetom na domicilno stanovništvo. Kurečić je napomenuo kako je potrebno uvođenje novog modela sustava potpora te regionalizacija proizvodnje i poticanje preustroja u zadružne oblike povezivanja proizvođača kako bi se postigla potrebna količina i kvaliteta proizvoda te osigurao lakši plasman na tržište. Predsjednik županijskog savjeta SDP-a za poljoprivredu Dragutin Bodakoš kazao je kako je Osječko-baranjska županija na razini Hrvatske predvodnica u stočarskoj i biljnoj proizvodnji i značajan čimbenik u šumskom i vodnom gospodarstvu, Istaknuo je kako se u toj Županiji nalazi 17,4 posto najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta i kako je to zemljište osnovni temelj njezina razvitka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.