Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP-ovci bojkotirali svečanu sjednicu Gradskog vijeća

02.12.2021.

18:56

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Na svečanoj sjednici osječkog Gradskog vijeća u povodu Dana grada nije bilo SDP-ovih vijećnika. Uoči sjednice su najavili da neće sudjelovati, jer su na sjednicu pozvani predsjednici Vlade i Sabora, ali ne i predsjednik Republike Hrvatske.

U priopćenju za javnost iz SDP-a pojašnjavanju kako su se na ovaj potez odlučili jer su obaviješteni da su su na svečanu sjednicu pozvani predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ali ne i predsjednik RH Zoran Milanović te da stoga neće sudjelovati i davati legitimitet "nečemu što očito nije vođeno demokratskim načelima nego partikularnim interesima jedne političke opcije, odnosno stranke".
"Ne možemo doći do drugog zaključka nego da je presudan faktor u nepozivanju Predsjednika RH na svečanu sjednicu Gradskog vijeća taj što Predsjednik RH ne dolazi iz kruga one političke opcije kojoj pripadaju predsjednik Vlade i predsjednik Sabora. Ovakvim postupkom neuvažavanja predsjednika Republike proslava dana grada Osijeka stavlja se u funkciju jedne političke stranke ili opcije, što smatramo neprihvatljivim", navode u SDP-u.
Ističu kako Dan grada Osijeka pripada svim građankama i građanima Osijeka i "ne smije biti podređen interesima jedne političke strukture" te da je predsjednik RH  "institucija koju smo svi dužni poštivati bez obzira tko tu funkciju obavlja i bez obzira na političke preferencije nositelja vlasti u Osijeku".
"Ako su pozivi za svečanu sjednicu upućeni predsjednicima Vlade i Sabora te drugim dostojanstvenicima apsolutno je neprihvatljivo da isti poziv nije upućen i predsjedniku Republike što je uvijek bila praksa bez obzira tko u određenom trenutku obnašao tu funkciju. Stava smo kako bi nazočnost Predsjednika RH samo pridonijela ovom svečanom danu te da je stavljanje nečijeg stranačkog interesa ispred elementarne demokratske kulture neprihvatljivo", navodi u priopćenju predsjednik kluba vijećnika SDP-a Milan Blagojević.
Na pitanje novinara je li na svečanu sjednicu Gradskog vijeća pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića, osječki gradonačelnik Ivan Radić je odgovorio da nije. Dodao je kako je pozvan predsjednik Vlade te da mu je drago što se odazvao pozivu. "Ne znam tko je koga i kada zvao, naše je pravo da na svoj rođendan zovemo koga hoćemo. Žao mi je da vijećnici SDP-a na današnji dan, kada je rođendan grada Osijeka, politiziraju. Više bih volio da su podržali proračun, a ne da su bili protiv izgradnje vrtića i škola.  Zanimaju nas projekti, a ne destrukcija i politiziranje, i moj im je savjet da se počnu baviti konkretnim prijedlozima i kritikama pa će onda možda sa svojim kandidatom ući u drugi krug izbora za gradonačelnika", poručio je Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.