Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP: "Prazne baterije tzv. Nove energije"

14.07.2021.

11:55

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Osječki SDP priopćenjem je upozorio da su dvije gradske institucije već nekoliko dana bez čelnih ljudi. Čelnim ljudima Unikoma i Zavoda za stanovanje proteklog su tjedna istekli ugovori, a gradonačelnik Ivan Radić ne pokreće proceduru. SDP tumači da su se Novoj energiji ispraznile baterije.

Priopćenje osječkog SDP-a prenosimo u cijelosti:

"Iako su u nedavnoj kampanji govorili o „pokretačkoj novoj energiji“ za Osijek, hadezeov gradonačelnik Radić i pripadajuća mu šarolika svita iz Kuhačeve, već su zabrljali: Zakasnili su ili zaboravili pokrenuti postupak izbora direktora nekih gradskih tvrtki. Unikom i Zavod za stanovanje već su nekoliko dana bez direktora! "Odmah krećemo na posao jer izazova je mnogo." "Nema vremena za gubljenje." "Ne tražim ni jedan, a kamoli sto dana za ocjenu rada, jer s poslom smo krenuli odmah." To su samo neke od izjava osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koje je izrekao medijima 31. svibnja, dan nakon izborne pobjede. Istoga tjedna (4. lipnja) i formalno je preuzeo upravljanje gradskim sustavom. Od tada je proteklo točno 40 dana. Brzinskim pretrčavanjem dotadašnjih „ljutih“ političkih suparnika pod HDZ-ov pobjednički šator, HDZ je vrlo brzo stekao i solidnu većinu u Gradskom vijeću. Reklo bi se, imaju sve uvjete da pokrenu najavljenu „Novu energiju“. Umjesto toga, Osijeku se događa još jedan slučaj poput onog donedavnog tzv. „Zračna luka Forgić“ kada su hadezeovci smjenili svog direktora, a istovremeno „zaboravili“ imenovati novog. To što zaposlenicima nitko nije mogao potpisati naloge za isplatu plaća, niti bilo što drugo – HDZ-u očito nije važno. Sada su „zaboravili“ na čak dva direktora osječkih gradskih tvrtki. Naime, dosadašnjim čelnim ljudima Unikoma i Zavoda za stanovanje, proteklog su tjedna istekli ugovori i te su dvije tvrtke ostale bez čelnih ljudi odgovornih za sustav poslovanja. Procedura sazivanja Skupštine tih trgovačkih društava, kao i imenovanje novih nadzornih odbora, također je „zaboravljena“, a prema zakonskim pravilima za sve je potrebno određeno vrijeme. Prema pouzdanim informacijama iz Kuhačeve, zapelo je i kod „podjele plijena“ oko mjesta u nadzornim odborima, ali i oko toga tko će uopće sjesti u direktorske fotelje. Hoće li to biti „po zasluzi“ ili pak „po kazni“ da se smiri nekoga od sadašnjih neposlušnih dužnosnika iz redova HDZ-a. U svakom slučaju, vrlo neozbiljno i neodgovorno od stranke i političara koji su pompozno najavljivali „Novu energiju koja će pokrenuti Osijek“. Radićeva „nova energija“ očito je prebrzo ispraznila baterije, pa će brzo trebati novo punjenje od župana, premijera i pojedinih ministara", stoji u priopćenju koje potpisuje Boris Piližota, predsjednik Gradske organizacije SDP Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.