Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP protiv ukidanja besplatnog prijevoza vukovarskim studentima

05.10.2017.

12:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarski SDP upozorio je na konferenciji za novinare kako se oštro protivi ukidanju besplatnog prijevoza vukovarskim studentima. Najavljuju kako će studenti zbog toga organizirati prosvjede! Stranka ovo smatra velikom sramotom.

Na autobusnom kolodvoru u Vukovaru ovih se dana pojavila obavijest kako je od 3. llistopada prekinuto sufinanciranje prijevoza za studentice i studente iz Vukovara. Tim se povodom oglasio Forum mladih vukovarskog SDP-a koji je na konferenciji za novinare istaknup kako su posljednjih nekoliko godina upozoravali da je HDZ-ova gradska vlast smanjivala prava i subvencije studenticama i studentima, što kroz smanjivanje prava za ostvarivanje stipendija, do ovog najnovijeg sramotnog slučaja – prestanka sufinanciranja autobusnih karata za studentice i studente za listopad.

"Aktualna gradska vlast često se kune u mlade i napominje da sve čini kako bi ih zadržali, ali ovakvim i sličnim djelima jasno pokazuju da nikada neće shvatiti kako su mladi, obrazovani ljudi pokretači gospodarskog oporavka i oni koji će u bliskoj budućnosti biti nositelji društvene zajednice. Odlukom da se u mjesecu listopadu od strane Grada ne sufinancira prijevoz studentica i studenata još jedan su pokazatelj mladima da su za ovu gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene", ističe se u priopćenju vukovarskog SDP-a.

Prema informacijama koje su naveli na konferenciji za novinare SDP-a sufinanciranje prijevoza za studentice i studente koji studiraju u Osijeku iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna godišnje, za što iz gradske uprave kažu da više nemaju sredstva zbog toga što državna vlast navodno nije dotirala sredstva Vukovar. 

"Duži period napominjemo da je gradski proračun neodrživ i da gradska vlast vlada gradom na neodrživ način te da se u prevelikoj mjeri oslanja na pomoći države i ostale donacije. Zanimljiv podatak iz zadnjeg rebalansa proračuna je da se samo u Odjelu za društvene djelatnosti, iz kojeg se sufinancira spomenuti prijevoz, iznos za plaće zaposlenica i zaposlenika povećao preko 2 milijuna kuna. Taj podatak govori dovoljno sam za sebe. Također, na jednoj od nedavnih sjednica Gradskog vijeća donijeli smo Gradski program za mlade koji govori upravo o pravima mladih i studentica i studenata, o njihovim potrebama, a gdje se spominje i sufinanciranje prijevoza. Taj dokument u samom početku od njegovog donošenja je u tom dijelu prekršen. Svjesni teških životnih uvjeta vukovarskih obitelji, moramo ukazati da ukoliko imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1200 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti", kaže Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a grada Vukovara.

 

(Foto: Forum mladih vukovarskog SDP-a)

"Ovim putem pozivamo gradonačelnika Penavu da se čim prije vrati sa službenog putovanja u Australiju i suoči se sa stvarnim problemima u svom gradu. Prema informacijama s kojima raspolažemo gradonačelnik se vraća 9. listopada te ga molimo da ovaj problem riješi najkasnije do sljedeće srijede (11. listopada), inače ćemo biti primorani organizirati prosvjed ispred gradske uprave. Dosta je floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za nas!", oštro zaključuju vukovarski SDP-ovci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.