Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP: Rezultat Projekta Slavonija - izoliranost istoka Hrvatske

08.09.2020.

11:48

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Saborski zastupnici SDP-a Romana Nikolić i Domagoj Hajduković na konferenciji za novinstvo u Osijeku ustvrdili su kako su rezultati Projekta Slavonija prometna izoliranost i nazadovanje istoka Hrvatske.

Hajduković je rekao da Projekt Slavonija Baranja i Zapadni Srijem, kojim se Vlada toliko hvali, ne daje rezultate. Kazao je kako smo bombardirani silnim projektima u koje su se utrošili sušti milijuni eura, ali je „tragična istina da zbog tih projekata građani istoka Hrvatske ne žive bolje, nemaju perspektivu i ne odlučuju se ostati u svom gradu ili selu”.

Romana Nikolić upozorila je na sve veću prometnu izoliranost Slavonije. Nedavno smo u medijima čitali o ukidanju noćnog vlaka iz Osijeka za Zagreb čime se gubi još jedna željeznička veza s metropolom. Opravdanje je za ukidanje premali broj putnika. Postavlja se pitanje, a zašto? U željezničku infrastrukturu se ne ulaže godinama, vlakovi voze sve sporije, a sad se razmišlja i o smanjenju brzine na 20 km/ h na relaciji Osijek – Erdut, što je neshvatljivo i naravno da se putnici okreću bržim prijevoznim sredstvima“, rekla je Nikolić. Dodala je kako ništa bolje nisu ni autobusne linije te upozorila na zanemarivanje Zračne luke Osijek. „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem samo je 'prazno slovo na papiru', ne stvaraju se nova radna mjesta, zbog njega nitko ne ostaje u Slavoniji, jer ne nudi ništa”, rekla je Nikolić.

Osim što istok Hrvatske nije dobio ništa što ga i ovako ne ide kroz taj takozvani Projekt Slavonija, sustavno se ne stvaraju preduvjeti za razvoj regije. Premijer je puno govorio o ulaganju u prometnu infrastrukturu i u željeznicu. Gdje se to točno ulaže, ne znam, ali sigurno ne u Slavoniju gdje se ukidaju vlakovi, a brzina prometovanja na pojedinim dionicama pruge smanjuje na 20 km/h. Vlakovi su brže vozili u Austro-Ugarskoj nego u modernoj Hrvatskoj. Time dolazimo do toga da se naša demografski, gospodarski i socijalno devastirana regija na kraju i prometno izolira, što je recept za katastrofu. Na kraju i oni koji žele otići iz Slavonije neće imati kako“ zaključio je Hajduković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.