Hrvatski radio

Radio Osijek

15:31 / 08.06.2022.

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

SDP u Osijeku: „Od uštede na gorivu mogu kupiti jogurt na akciji, ali onda nemam za slanac”

Press konferencija SDP-a

Press konferencija SDP-a

Foto: ŽO SDP OBŽ / HRT

S konferencije za medije na temu „Kako se stvarno živi u Slavoniji – Plenkovićevoj zemlji obećanja” osječko-baranjski SDP odgovorio na izjave premijera Plenkovića na svečanosti u povodu Dana Osječko-baranjske županije. Podsjećaju, tom prilikom je premijer Plenković ocijenio kako se u Slavoniji osjeća veliki zamah, entuzijazam i napredak te da su vidljivi rezultati „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”. Odgovaraju da je premijerov nastup djelovao kao govor oduševljenog turista koji se divi prirodnim ljepotama kraja koji je posjetio, a o kojem zapravo ne zna ništa.

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije Sanja Bježančević prozvala je premijera Plenkovića da je prije nekoliko dana „u svome stand-up nastupu povodom Dana županije izmjerio blagostanje Slavonije nepostojećim projektima svoje Vlade i to na opće oduševljenje lokalnih vlastodržaca iz svoje stranke” , rekavši kako je i župan Anušić javno potvrdio nepostojanje „Projekta Slavonija”.

„Iz Osječko-baranjske županije se iselilo više od 45.000 ljudi, treća smo županija po nezaposlenosti s 15% nezaposlenih, a prosječna plaća nam je tisuću kuna manja od državnog prosjeka” istaknula je Bježančević.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek Milan Blagojević je naveo kako je premijer „prilikom svog kazališnog nastupa na daskama osječkog HNK mrtav-ozbiljan u maniri komedije apsurda rekao da se u Slavoniji osjeća entuzijazam i zamah” i pritom zamolio Plenkovića „da ne govori kako se živi u Slavoniji, jer to ipak znamo bolje od njega”.

„Premijer je možda bolje upoznat sa životom u Bruxellesu ili menzom u Vladi, ali o životu u Slavoniji očito nema pojma”, naveo je Blagojević i pokazao nekoliko kovanica, ukupno tri kune, za koje je rekao da ih je uštedio točeći gorivo u automobil i da je to rezultat „velike” Vladine politike pomoći građanima u borbi s cijenama goriva: „Što sve mogu kupiti u Osijeku s tim – mogu kupiti jedan slanac u pekarnici, mogu kupiti paketić maramica na kiosku, mogu kupiti lizalicu djetetu ili pak mogu kupiti jogurt na akciji...ali onda nemam za slanac”.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Beli Manastir Marko Bogatić je istaknuo kako premijerova „monodrama o divnom životu u Slavoniji spada u domenu bajki, a ne stvarnosti života u Slavoniji” te da Plenković u potpunosti ignorira katastrofalne demografske trendove u Slavoniji i Baranji.

„Baranja je u zadnjih 30 godina izgubila 40% svog stanovništva - a 20% u zadnjih 10 godina” istaknuo je Bogatić ustvrdivši da „mnogi već govore da je Viktor Orban učinio više od Andreja Plenkovića za standard Baranjaca, jer su donedavno mogli točiti automobile za manje od 10 kuna po litri goriva, a i danas idu u Mađarsku u kupovinu kako bi uštedjeli koju kunu, jer drugačije ne mogu spojiti kraj s krajem”.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Belišće Zlatko Adjulović je naveo da bi „čovjek slušajući premijera pomislio da živi u Švicarskoj, a ne Slavoniji i Baranji” te da je premijerov govor djelovao kao govor oduševljenog turista koji se divi prirodnim ljepotama kraja koji je posjetio, a o kojem zapravo ne zna ništa. Prozvao je premijera da je hvaljenje Projektom Slavonija licemjerje te da bi se taj nepostojeći projekt trebao zvati „Projekt po babi i stričevima”. Istaknuo je kako živi u Belišću koje je „na sreću gospodarsko središte županije u koje dolaze strani investitori te da je možda razlog tome što u Belišću na vlasti nije HDZ”. „Politiku HDZ-a prema sredinama gdje nisu na vlasti možemo opisati kao: „Nema toga što vam mi ne možemo obećati...” dodao je.

Sanja Bježančević je na kraju istaknula da je inflacija u Hrvatskoj najviša u zadnjih 9 godina te da je SDP osmislio i predstavio konkretne mjere protiv inflacije koje idu u smjeru promjene načina usklađivanja mirovina, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženija kućanstva, povećanje iznosa osnovice na temelju koje se izračunava iznos drugih naknada u sustavu socijalne skrbi, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata, osiguranje paketa pomoći za poduzetnike koji su pretrpjeli štete uzrokovane agresijom na Ukrajinu te druge mjere. 

Press konferencija SDP-a

Press konferencija SDP-a

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.