Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP u Osijeku predstavio kandidate za EU izbore

16.03.2019.

14:25

Autor: Željko Kovačević

Davor Bernardić (foto M. Lačanin)

Davor Bernardić (foto M. Lačanin)

Foto: - / -

SDP je u Osijeku predstavio kandidate za europske izbore od kojih očekuje, kako je istaknuto, kako će biti hrvatski predstavnici u Briselu, a ne briselski predstavnici u Hrvatskoj. Predsjednik stranke Bernardić je komentirao i moguće ponovno zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u Osijeku na stranačkom skupu na kojem su predstavljeni kandidirati za europske izbore mogućnost da se nakon četiri godine ponovo održi zajednička komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac.
„Ja bi volio da bude jedna kolona, no ova je vlada propustila priliku kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. Vlada je, defakto, legalizirala povremenu upotrebu ustaškog pozdrava „Za dom spremni” i moje je pitanje kako će pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatsko, pogotovo naroda koji su najviše stradali u Drugom svjetskom ratu, upravo od tih istih ustaša, a riječ je o Romima, Židovima i riječ je o osam tisuća Hrvata koji su stradali u Jasenovcu, kako predstavnici tih naroda mogu zajedno ići ruku pod ruku, i u društvu jednog Culeja, Đakića, Brkića, Glavaša. Jednostavno ne mogu!”, rekao je Bernardić . Govoreći o izborima, rekao je kako je SDP, kao i do sada, birao ljude koji će predstavljati hrvatske interese u Briselu, a ne zastupnike briselskih interesa u Hrvatskoj. Komentirajući povratak Mirele Holy i Ive Josipovića u SDP rekao je kako je SDP velika stranka iz koje se odlazi i u koju se dolazi te kako je to početak ponovnog velikog okupljanja.
Europarlamentarka Biljana Borzan, koja je ponovo kandidat SDP-a za EU izbore, rekla je kako su očekivanja SDP-a realna te kako očekuju tri mandata, što je oko 200 tisuća glasova
„To nije ni malo ni puno. Jednostavno u okvirima onoga što očekujemo. Da ne bi ispalo da pretjerujemo, niti da izlazimo iz realnih okvira”, rekla je Borzan.
Borzan je za odlazak Siniše Varge, bivšeg ministra zdravstva, rekla kako je bio jedan od najboljih predstavnika stranke u Saboru, kako o bliskom prijatelju ne može ništa loše reći te kako joj je žao što je otišao. S odlaskom Varge iz SDP -a nije najsretniji ni Fred Matić, koji je također na listi te stranke za EU izbore. On je rekao kako bi bilo bolje da je Varga ostao i utjecao na stranku iznutra, nego što je otišao te kako o njemu ima samo najbolje mišljenje.
Tko će biti na čelu stranačke liste odlučit će Glavni odbor SDP-a kroz nekoliko sjednica potvrdio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.