Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP za Istanbulsku konvenciju, ali u cjelini

21.03.2018.

13:40

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota na konferenciji za novinare je rekao da SDP daje potporu Istanbulskoj konvenciji, ali samo u cjelini, jer u borbi protiv nasilja nad ženama ne smije biti popuštanja.

Piližota je istaknuo kako  rasprave o saborskoj ratifikaciji Istanbulske konvencije ovih dana postaju sve besmislenije, o tome se čulo svašta, a "zabrinjavajuća je i najava da će se konvencija ratificirati, uz dodatak da se neće primjenjivati, što je nemoguće i nelogično, kada je ona u pitanju, sredine nema i ne smije biti". Prijedlog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu ocijenio je nestručnim, potpuno neprihvatljivim i pogubnim za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave. Pogrebna djelatnost, vodoopskrba i prikupljanje otpada, koje su u svojoj definiciji komunalne, po novom zakonu to više neće biti. Ako budu prepuštene tržištu za njih više neće vrijediti posebna načela kao što je zaštita javnog interesa i korisnika te prihvatljivosti cijene, što se, kaže Piližota, ne smije dopustiti. Gradovi sami trebaju uređivati komunalnu djelatnost  i brinuti o kvaliteti i cijenama usluga. SDP upozorava da je cilj novoga Zakona o komunalnom gospodarstvu privatizacija ključnih djelatnosti, što će u budućnosti dovesti do novog udara na standard građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.