Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP: Zašto se već treći put odgađa izgradnja I. Gimnazije?

21.03.2022.

13:36

Autor: Radio Osijek

Milan Blagojević i Sanja Bježančević

Milan Blagojević i Sanja Bježančević

Foto: Radio Osijek / -

Pod nazivom „I. Gimnazija u Osijeku – mit ili stvarnost?” konferenciju za novinstvo održali su predsjednica osječko-baranjskog SDP-a Sanja Bježančević i predsjednik Gradske organizacije te stranke Milan Blagojević. Izrazili su nezadovoljstvo zbog novog kašnjenja početka izgradnje gimnazije, a konferenciju su održali uz lokaciju gdje bi trebala biti izgrađena, kod raskrižja Strossmayerove i Kanižlićeve ulice.

„Svjedoci smo da već pet godina u Osječko-baranjskoj županiji slušamo o pet projekata koji se nisu maknuli s mjesta, a istu sudbinu, nažalost, dijeli i pitanje izgradnje I. Gimnazije u Osijeku. Od 2018. godine župan najavljuje skoru izgradnju gimnazije, a ista još nije započela. Još je veći problem pitanje ukupnog iznosa investicije koji je rastao s 43 milijuna kuna na 54 milijuna pa na 55,5 milijuna i potom na 78 milijuna, a krajem prošle godine navedeno je da je planirani ukupni iznos investicije oko 100 milijuna kuna. Nemar vlasti koštat će nas 60 milijuna kuna više, a ako u obzir uzmemo trenutačnu situaciju i pitanje inflacije, sigurno je da će to povećanje biti i veće. Istodobno je najavljeno da će se investicija realizirati vlastitim sredstvima pa potom europskim, a kada je netko shvatio da ta opcija u ovom trenutku ne postoji, vratili smo se na vlastita sredstva pa na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, iako konačna potvrda ovog izvora financiranja nije nikada jasno potvrđena”, rekla je Bježančević.

Predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević rekao je kako je ovo sad već treći put da se odgađa početak izgradnje nove zgrade Prve gimnazije u Osijeku. „O izgradnji nove zgrade govori se od 2007. godine. Grad Osijek 2017. je za izgradnju nove zgrade Županiji poklonio zemljište koje je u tom trenutku procijenjeno na 3,5 milijuna kuna. Za prvo odgađanje je župan optuživao Grad Osijek, odnosno tvrdio je da se ne može započeti s izgradnjom, jer se kasni s izgradnjom pristupne ceste novom stadionu NK Osijeka. Kakve veze ima pristupna cesta stadionu s izgradnjom nove škole? Nikakve. To vidimo i danas – cesta je napravljena, a izgradnja škole još uvijek nije započela. Štoviše, opet se odgađa. Pristup lokaciji nove škole postojao je i tada, a postoji i sada i to iz Strossmayerove ulice. Zatim problem nije više bila pristupna cesta nego korona. Pa se tako s proračuna za 2020. godinu maknulo 26 milijuna kuna koja su navodno bila predviđena za izgradnju nove škole te se, barem prema objašnjenju iz Županije, tim sredstvima trebalo pomoći poduzetnike pogođene pandemijom. No i to nije istina, jer ta sredstva nisu iskorištena za pomoć poduzetnicima. Štoviše, poduzetnici su dobili manje nego je bilo uopće planirano za pomoć u 2020. godini. Sada se po treći put odgađa početak izgradnje te se sada navodi da će se škola graditi sredstvima iz fondova. Jasno je to da škola ni prema procjenama iz Županije neće biti gotova prije 2028. godine. Na početku ove čitave priče Prva gimnazija imala je 800-tinjak učenika. Sada ima 500-tinjak. Do 2028. pitanje je koliko će ih biti. Nitko nema ništa protiv izgradnje nove škole, upravo suprotno, ali dajte više počnite s izgradnjom! Sramota je da za izgradnju jedne škole treba 10 godina i više”, rekao je Blagojević.


Milan Blagojević i Sanja Bježančević

Milan Blagojević i Sanja Bježančević

Foto: Radio Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.