Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam kandidata za osječkog gradonačelnika

02.05.2021.

20:01

Autor: Radio Osijek/SK/DL/TM

Sedam kandidata za osječkog gradonačelnika

Sedam kandidata za osječkog gradonačelnika

Foto: - / -

Sedam je kandidata u utrci za mjesto osječkoga gradonačelnika. Svi se zauzimaju za gospodarsko i kulturno buđenje središta Slavonije na čijem je čelu u proteklom mandatu bio Ivica Vrkić koji odlazi u političku mirovinu. U prvom tjednu predizborne kampanje predstavljaju se u programu Radio Osijeka.

Pamte Osječani i puno uzavrelije predizborno ozračje. Među kandidatima su nova ali i neka dobro poznata lica poput Vladimira Šišljagića, kirurga, bivšeg HDZ-ovca i HDSSB-ovca, a sada kandidata Snage Slavonije i Baranje, koji se prvi i kandidirao nezadovoljan stanjem u gradu: "Ono što je Osijeku potrebno to su ozbiljni, stručni ljudi, ljudi s iskustvom, koji mog u konačno pokrenuti razvoj grada."
Dok je Šišljagić već godinama u političkim vodama, SDP-ovom kandidatu Goranu Kušecu ovo je prva izborna utakmica. Sveučilišni profesor, glazbenik, ocjenjivač kulena kaže kako mu je dosadilo biti kritičar iz dnevne sobe: "Nudim novu vrstu politike, a to je politika koja uključuje. Želim stvarati s građanima i za njih, a ne voditi politiku koja osvaja i dijeli plijen:"
Domovinski je pokret u Osijeku podupro nezavisnog kandidata Berislava Mlinarevića, poduzetnika u hotelijerstvu koji je uvjeren da ima recept za gospodarski oporavak i povratak iseljenih: "Osijek je danas grad iz kojeg se odlazi u neku novu budućnost, koju više ne mogu naći u ovome gradu. Danas se Dublin zove Osijek."
HDZ je na ovim izborima karte bacio na mladog saborskog zastupnika Ivana Radića. Gradonačelnika iz svojih redova ta stranka nije imala gotovo tri desetljeća, a sada su uvjereni da će na krilima dobrih rezultata na parlamentarnim izborima i planova za razvoj Osijeka dobiti većinsku naklonost birača: "Želim da vratimo vjeru u grad, da se u našem gradu mogu raditi i činiti velike stvari. Sve je spremno da u naredne četiri godine pokrenemo grad."
Jedina je žena u utrci mirovna aktivistica, dobitnica „alternativnog Nobela” Katarina Kruhonja, kandidatkinja platforme Možemo. Žilavo će se, kaže, oduprijeti dosadašnjem shvaćanju politike: "Moramo mijenjati političke paradigme koje nstitucionaliziraju autoritarni stranački sustav koji dijeli tu dominacijsku moć, umrežava se kroz političku ili drugi tip korupcije, klijentelizam i nepotizam", kaže Kruhonja. 
A HNS-ov kandidat nekadašnji je dogradonačelnik Vladimir Ham koji u prvi plan ističe mlade. 
"Jer oni su ti koji trebaju voditi ovaj grad, koji trebaju i preuzimati odgovornosti više nego što su to uopće imali prilike donedavno činiti," kaže Ham koji želi promijeniti "atmosferu u gradu i stvoriti uvjete da se svi osjećamo ponosni na Osijek."
Niz je godina u gradskoj politici i Miroslav Vanek koji je u utrci za gradonačelnika drugi put. Iza njega stoji lista grupe građana i tvrdi da su jdina građanska opcija, jedina politička opcija koja zaista odlučuje o Osijeku
: "Ovdje smo da budemo predstavnici svih onih koji gledaju sa strane i misle da nemaju pravo sudjelovati u donošenju odluka, da nemaju pravo biti saslušani i u konačnici birani. Ovdje sam da budem vaš susjed kojem ćete se moći obratiti kada osjetite potrebu za tim. Osijek je nepokoreni grad neiscrpnih potencijala kojeg pokreću većinom pošteni, manjivi, tolerantni i napredni ljudi." 
Tko god iz ove šarolike ponude sjeo u fotelju u Kuhačevoj 9 izazova neće manjkati. Treba, među ostalim, nastaviti veliku rekonstrukciju danas raskopane stare gradske jezgre, pokrenuti posustali projekt obnove Kopike, a tu je i vječni problem komaraca oko čega su se kandidati dosad i najviše sporili, većina njih uvjereni da imaju formulu kako im konačno doskočiti.

HRT Radio Osijek će tijekom službene predizborne kampanje u svom programu i u ovim lokalnim izborima dati jednaku priliku za predstavljanje kandidata/kandidatkinja za čelne pozicije Osijeka i Osječko-baranjske županije. U prvom krugu izbora svim kandidatima/kandidatkinjama omogućit ćemo 20-minutno predstavljanje od ponedjeljka, 3. svibnja u istom terminu - od 13 sati i 30 minuta. Predstavljanja će biti abecednim redom, kako će biti i na izbornim listićima, a redoslijed je sljedeći: 

VLADIMIR HAM - 3. svibnja (ponedjeljak) u 13.30

KATARINA KRUHONJA - 4. svibnja (utorak) U 13.30

GORAN KUŠEC - 5. svibnja (srijeda) u 13.30

BERISLAV MLINAREVIĆ - 6. svibnja (četvrtak) u 13.30

IVAN RADIĆ - 7. svibnja (petak) u 13.30

VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ - 8. svibnja (subota) u 13.30

MIROSLAV VANEK - 9. svibnja (nedjelja) u 13.30

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.