Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam kandidata za župana, devet za osječkog gradonačelnika

05.05.2017.

14:09

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponoć je istekao rok za predaju kandidata za župane, načelnike i gradonačelnike te kandidacijske liste za predstavnička tijela općina, gradova i županija. U Osječko-baranjskoj županiji osobitih iznenađenja nema.

Svi koji su najavili svoju kandidaturu za osječko-baranjskog župana predali su županijskom izbornom povjerenstvu dovoljan broj potpisa. Za ured na osječkom Trgu Ante Starčevića ukupno je sedam kandidata. To su Ivan Anušić (HDZ), Lidija Dujmović (Živi zid), Domagoj Hajduković (SDP), Krunoslav Karalić (Most), Luka Stanić (Desno i ANU), Karlo Šatvar (HDSSB, HSLS i ABU), te kandidat grupe birača Vladimir Šišljagić.
Odluke u Županijskoj skupštini osječko-baranjskoj žele donositi kandidati s 11 lista, no o tomu hoće li sve one biti zastupljene i o odnosu snaga odlučuju birači 21. svibnja.
Devet kandidata predalo je do ponoći Gradskom izbornom povjerenstvu kandidature za osječkog gradonačelnika. Posljednji je bio Jurica Jukić, kandidat stranaka MB365, Naprijed Hrvatska i Promijenimo Hrvatsku. U večernjim satima kandidaturu je predao i Mostovac Miroslav Šimić. Primljena je i kandidatura Ivane Šojat, HDZ, Miroslava Vaneka, (kandidat koalicije GOGO i Pametno), Kristijana Šimičića, stranke Biraj bolje, te Dragana Vulina, čiju kandidaturu podupiru HDSSB, HSLS i ABU. Uz Danijelu Lovoković i Ivana Vrkića stoji da ih kandidira grupa birača. Tu je i kandidat stranke Desno Anto Đapić.
Za gradsko vijeće grada Osijeka stiglo je 15 kandidacijskih lista.
Gužva je i u utrci za đakovačkog gradonačelnika – ukupno ih je sedam, od kojih su četiri kandidatkinje. A zanimljivost je da je iza kandidature aktualnoga gradonačelnika Zorana Vinkovića stalo deset stranaka i jedna nezavisna lista.
Puno manje muke oko izbora imat će, primjerice, Belomanastirci – gradonačelnika će birati između tri kandidata HDZ-ovca Tomislava Roba, SDP-ovca Marka Bogatića i nezavisnog kandidata Saše Šuvakova. Za gradsko vijeće predano je sedam kandidacijskih lista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.