Hrvatski radio

Radio Osijek

Sedam mjeseci pomagali izbjeglicama

14.04.2016.

15:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski Crveni križ od prvoga dana izbjegličke krize u Hrvatskoj bio je uključen u pružanje humanitarne pomoći tisućama izbjeglica i migranata koji su prošli kroz našu zemlju. Budući da su kamp u Slavonskom Brodu napustili posljednji migranti, u Crvenom križu podvlače bilancu.

U proteklih sedam mjeseci odrađeno je više od 190.000 volonterskih sati i podijeljeno više od 615 tona hrane, više od 580.000 litara vode, gotovo 67.000 higijenskih artikala, 176.000 pokrivača i 81 tona odjeće, priopćeno je iz Crvenog križa.
U ulozi koordinatora aktivnosti na terenu nevladinih i međunarodnih organizacija HCK je svojim velikim angažmanom nastojao svim izbjeglicama i migrantima osigurati život dostojan čovjeka. Volonteri i djelatnici HCK-a bili su aktivni najprije u Tovarniku, zatim u Opatovcu i Slavonskom Brodu, ali i na svim graničnim prijelazima na kojima su ljudi u određenim vremenskim razdobljima prolazili, ističe se u priopćenju.
HCK je uspio spojiti više od 1500 razdvojenih obitelji, a za gotovo 89.000 osoba bila je osigurana psihosocijalna podrška. Uz stotine volontera i djelatnika, HCK je osigurao i 20 prevoditelja bez kojih bi cijeli taj zahtjevan posao bilo gotovo nemoguće odraditi. Svakodnevno je organizirao prihvat i distribuciju humanitarne pomoćni, poduzimane su preventivne zdravstvene i higijenske mjere, pružana je logistička pomoć ostalim institucijama i organizacijama, te su organizirane različite radionice i edukacije za izbjeglice i migrante.

U sklopu akcije "Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe", koja je počela 24. kolovoza prošle godine, HCK je prikupio ukupno 2,6 milijuna kuna – 828.000 kuna od građana i 1.798.000 kuna od pravnih osoba. Od prikupljenih sredstava dosad je za nabavu humanitarne pomoći i zbrinjavanje izbjeglica i migranata potrošeno 2,2 milijuna kuna.
Iz HCK-a poručuju da će nastaviti s aktivnostima pružanja humanitarne pomoći izbjeglicama i migrantima na lokacijama gdje će biti smješteni i gdje bude postojala potreba, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.